В края на миналата седмица Linkin Park обяви завръщането си, седем години след като фронтменът Честър Бенингтън се самоуби. Групата беше една от най-успешните на 2000-те с хитове като "Numb" и "In The End", като смесваха агресивни метъл рифове с хип-хоп ритми. За завръщането към Linkin Park се присъединяват двама нови членове - барабанистът Колин Бритайн и певицата Емили Армстронг, която споделя главните вокали с Майк Шинода.

Малко след като групата се похвали с нов член, ново парче и предстоящ нов албум, се появи порой от критики относно предполагаемите връзки на Армстронг със Сциентоложката църква и нейната подкрепа в миналото на осъдения изнасилвач Дани Мастерсън. По-късно Емили излезе с изявление, в което се дистанцира от Мастертън, като подчерта, че не одобрява "злоупотреба или насилие срещу жени". Ето как всъщност се разви историята до момента и какво знаем за Емили Армстронг.

Коя е Емили Армстронг

Родена през 1986 г. в Лос Анджелис, Емили е най-известна като вокалистката на хард рок групата Dead Sara. За първи път се захваща с музика на 12-годишна възраст, след като получава китара като подарък за рождения ден. По-късно напуска училище, за да се посвети на музиката, което прави с подкрепата на родителите си. Армстронг бързо формира Dead Sara с приятелката си от детството Сюси Медли. Дебютират през 2002 г.

Вдъхновени от групи като L7 и Hole, те придобиват известност с изгарящия сингъл от 2011 г. "Weatherman". Пламенното присъствие на сцената и дрезгавият глас на Армстронг й печелят много известни фенове: Къртни Лав я кани да пее в албума от 2010 г. Nobody's Daughter, а Дейв Грол веднъж казва: "Dead Sara трябва да бъде следващата най-голяма рок група в света." Това така и не се случва. 

След успеха на "Weatherman" бандата подписва с Epic Records, но връзката е краткотрайна и те трябва да финансират издаването на следващия си албум. Все пак момичетата успяват да се справят сами и издават най-новия си албум, Ain't It Tragic, през 2021 г. През 2022 г. тръгват на турне с Деми Ловато, след като приключват съвместната си работа по нейния рок албум Holy Fvck.

Linkin Park с нов лайв албум

Linkin Park с нов лайв албум

Посветен на Честър Бенингтън

Защо Linkin Park имат нов вокал

След смъртта на Честър Бенингтън, Linkin Park бяха в творческа пауза - свириха публично само на трибют концерт, посветен на техния бивш вокал през 2017 г. През следващите години групата не беше особено сигурна за бъдещето си.

"Връзката между всички момчета в групата все още е непокътната и ние все още общуваме, но просто сме на различни места", кавза басистът Дейв "Феникс" Фарел пред американска радиостанция миналата година. "И количеството пръст, което трябва да бъде преместено, за да започне строителният проект на Linkin Park... е един тон и няма да стане бързо."

Междувременно Шинода започва да се чуди как групата ще се справи с отсъствието на Бенингтън. "Ще се нагърбя ли с тези вокали?", казва той пред Apple Music и продължава да се чуди: "Ще имаме ли друг вокалист? Ще имаме ли няколко вокалисти на сцената?"

Изпробват няколко нови певци, за да видят с кого се получава правилната химия. Армстронг е поканена за първи път на тридневен тест през 2019 г., но едва "по това време миналата година" тя започва сериозно да записва с групата.

"Когато започнах да слушам гласа на Емили, моят мозък за пръв път започна да го приема като песен на Linkin Park", казва Шинода.

Майк Шинода от Linkin Park с нова музика

Майк Шинода от Linkin Park с нова музика

Нови парчета и албум през лятото

Как хората реагираха на новия състав

Linkin Park разкриха новия си състав в четвъртък, 5 септември, заедно с нов сингъл - "The Emptiness Machine" и планове за световно турне. Първоначалните реакции бяха положителни.

"Армстронг определено има големи позиции, които да запълни", пише поп критикът на New York Times Джон Парелес. "Но както сама доказва в тази бомбастична нова песен, Армстронг споделя способността на Бенингтън да се върти между мелодичния тон и раздиращите гърлото писъци."

Дори хардкор феновете на страницата Reddit на Linkin Park до голяма степен изглеждаха доволни. "Тя носи енергията и присъствието, необходими, за да съответства на звука на групата, без да се опитва да имитира Честър", пише един.

"Човече, тя вече го закова", добави друг. "Това е достойно рестартиране и най-добрата стъпка, която можеха да предприемат."

Други обаче смятат, че новото попълнение е неуважително, казвайки, че наследството на Бенингтън трябва да бъде оставено на мира. Тези коментари накараха Брент Смит, вокал на хард рок групата Shinedown, да се обяви в защита на Linkin Park. "Нещо за размисъл... Наистина ли вярвате, че членовете на тази емблематична група наистина смятат, че от всички хора на света точно Честър Бенингтън е заменим?", пише той в Instagram.

"Целият свят знае, че той никога няма да бъде заменен, защото беше единствен по рода си. Но с всичко казано дотук, има публика, на която тази група, тяхното присъствие и това, което представляват, липсва. Затова ви моля, всички вас... Дайте им възможност да не затварят своята глава. Позволете им да празнуват своето наследство, а също и възможността да създадат ново."

Снимка 681941

Източник: GettyImages

Междувременно синът на Честър Бенингтън - Джейми, също сподели неодобрението си за новата изпълнителка на Linkin Park, разкрива People. Джейми се прицелва във връзките на Армстронг със Сциентоложката църква и нейната подкрепа за Дани Мастерсън. Той има и допълнителни критики към Linkin Park, като каза, че те "не успяха да отговорят на притесненията на тяхната разнообразна фен база" и че "предадоха доверието" на фен базата, която "се довери, че ще бъдат промяната, защото вие ни обещахте, че това е вашето намерение".

Наследството на Честър от Linkin Park

Наследството на Честър от Linkin Park

Първата му група с нови записи

Какви са обвиненията срещу Емили Армстронг

Вокалистът на Mars Volta Седрик Бикслер-Савала и съпругата му Криси Карнел-Бикслер се обявиха против Армстронг, след като тя се присъедини към групата. Певецът отново сподели публикация, която беше написал миналата година на страницата на Dead Sara в Instagram, казвайки: "Феновете ви знаят ли за вашия приятел Дани Мастерсън? Вашият приятел изнасилвач."

Публикацията се отнася до американския актьор Дани Мастерсън, бивша звезда от "Шеметни години", който беше осъден на 30 години до доживотен затвор през 2023 г., след като получи присъда за две от три обвинения в изнасилване по-рано през годината.

Криси Карнел-Бикслер беше една от няколкото жени, които обвиниха Мастерсън в сексуално насилие, и докато актьорът не беше осъден по обвиненията, свързани с нейните твърдения, той беше признат за виновен по обвинения, повдигнати от двама други анонимни обвинители. Бикслер-Савала и Карнел-Бикслер - и двамата бивши сциентолози, казаха, че църквата е тормозила тях и други свидетели заради обвиненията им срещу Мастърсън, който също е сциентолог.

Как отговори Емили Армстронг

Изпълнителката публикува изявление преди няколко дни, в което се обръща към някои от обвиненията срещу нея. "Здравей, аз съм Емили", пише тя в публикация в Instagram.

"Нова съм за толкова много от вас и исках да разясня нещо, което се случи преди време. Преди няколко години ме помолиха да подкрепя някого, когото смятах за приятел, на явяване в съда и отидох на едно ранно изслушване като наблюдател. Скоро след това осъзнах, че не трябваше. Винаги се опитвам да видя доброто в хората и го прецених погрешно. Оттогава никога не съм говорила с него. Излязоха невъобразими подробности и по-късно той беше признат за виновен. За да го кажа възможно най-ясно: не одобрявам малтретирането или насилието срещу жени и съчувствам на жертвите на тези престъпления", цитират я от Variety.

Сциентолог ли е Емили Армстронг

Армстронг не споменава връзките си със сциентологията в изявлението си и не е ясно дали тя все още е в нейните редици. Тя израства в църквата, където родителите й са видни членове. Твърди се, че нейната майка е Гейл Армстронг, бивш говорител на Църквата на сциентологията и старши консултант редактор на църковното списание Freedom. Армстронг също е снимана в Центъра за знаменитости на Църквата на сциентологията за гала празнуване на 44-ата годишнина през 2013 г. Снимка от събитието, предоставена от църквата на Getty Images, я показва да позира до Седрик Бикслер-Савала.

Снимка 681940

Източник: GettyImages

Армстронг никога не е коментирала публично връзката си с църквата, но няколко от текстовете на Dead Sara предполагат критика и отхвърляне на ученията на сциентологията. Певицата се идентифицира като странна - нещо, което основателят на сциентологията Л. Рон Хъбард описва като перверзия. Съвременната църква казва, че "не диктува сексуалните предпочитания" и отрича обвиненията в хомофобия, но Армстронг пее остро за религиозните нагласи към сексуалността в песента от 2018 г. "Heaven's Got A Back Door", пише BBC.

Linkin Park - единствената банда, която се пошегува с Metallica

Единствената банда, която се осмели да се пошегува с Metallica

Една интересна история от Майк Шинода

Феновете обаче подозират, че текстове като тези не означават непременно, че Армстронг е напуснала църквата, защото това може да бъде мъчително преживяване, което включва прекъсване на връзките с членовете на семейството. Засега тя не е коментирала връзките си със сциентологията в каквото и да е качество.

Завръщат ли се наистина Linkin Park

Въпреки привидно триумфалното завръщане на Linkin Park, китаристът Брад Делсън, който беше един от основателите на групата, потвърди, че няма да тръгне на турне, пише Lad Bible.

Това означава, че Шинода е последният член на оригиналната група, който остава в нея. Делсън, Шинода и Роб Бурдон създават групата в гимназията през 90-те години. След това те набират настоящите членове Дейв Фарел и Джо Хан, както и покойния Честър Бенингтън през 1999 г.