Неведнъж сме виждали как гениални творци постигат своето чрез различните форми на изкуството, а именно - да бъдат чути, когато и от когото трябва.

Металният монолитен блок в Юта, НЛО, артинсталация и какъв всъщност е произходът му

Загадката на металния блок в пустинята Ред Рок

Странно откритие

Подобен е случаят и с бразилската художничка Джулиана Нотари, чието послание вече няма да е глас в пустиня.

В навечерието на Нова година жителите, живеещи в близост до скулптурния парк Usina de Arte в Североизточна Бразилия, се събудиха с голяма изненада: 33-метрова вагина, издигаща се гордо на хълма. За някои гледката била приятна, а за други - трън в очите, особено на крайно десните в страната.

С инсталацията, наречена "Дива", Джулиана Нотари изразява възмущението си "от проблематизирането на пола от женска гледна точка, в комбинация с мирогледа, който поставя под въпрос връзката между природата и културата в нашето западно фалоцентрично и антропоцентрично общество".

Нотари успява да завърши това произведение на изкуството само ден, след като президентът на страната Жаир Болсонаро заявява, че никога няма да легализира аборта в Бразилия. Затова и едва ли има изненадани от негативната му реакцията.

Бразилският философ и полемист Олаво де Карвальо, който винаги е подкрепял Болсонаро, също не хареса творбата на Джулиана Нотари и написа в туитър: "Защо говорят лошо за 33-метровата п...а, вместо да се изправят срещу нея с п...с?"

Някои сравниха "Дива" с "лява пропаганда", "ужасяващо" и "отвратително зрение", а други я заляха със суперлативи като "красива", "грандиозна" и "въздействаща".

Лондонският музей на влагалището също изрази своята подкрепа в социалните мрежи: "Обожаваме скулптурата "Дива " на Джулиана Нотари и й изпращаме солидарност и любов към цялата омраза, която е получила от крайната десница."

Иначе, създаването на това парче ленд арт е отнело 11 месеца. По него авторката работи с още 20 мъже - "херкулесови усилия под високото слънце, сред много музика и шеги", уточняват от Dazed.

Нищо чудно - скулптурата е висока 33 метра, широка - 16 и дълбока - шест. Покрита е със стоманобетон и смола.