И в миналото, и сега, дънките са сред най-предпочитаните дрехи, а Levi's са една от марките, с които хората често ги свързват. Любопитно е, че преди около месец чифт ретро дънки Levi's от 1880 г., открити в изоставена минна шахта в западната част на САЩ, бяха продадени на търг в Ню Мексико за цели 76 000 долара.

Aston Martin DB5, Джеймс Бонд, реставрацията на автомобила и обявяването му за търг на части

Да трябва да сглобиш колата на Джеймс Бонд

Изненадата на Aston Martin DB5

По-наскоро друг чифт дънки са намерени също на едно доста странно място. Те обаче най-вероятно не са Levi's и всъщност са открити в потъналия при корабокрушение кораб SS Central America, известен още като "златния кораб". През 1850-те години той е превозвал пътници между Централна Америка и източното крайбрежие на САЩ.

За съжаление обаче SS Central America потъва при ураган през септември 1857 г. Загиват 425 от 578 пътници на борда, както и членове на екипажа. За корабокрушението става ясно чак през 1988 г., когато и се разбира, че на кораба е имало приблизително 21 тона златни монети и артефакти.

Сред 270-те намерени предмети са били и дънките, които се смята, че са принадлежали на Джон Демент, миньор от Орегон, който вероятно ги е купил в Сан Франциско. Петте копчета на модела предполагат, че той може би е на Levi's, макар че според представители на компанията за дънки твърдо доказателство за връзка няма.

Ценното обаче на чифта дънки, принадлежали на миньора Джон Демент, е че се смятат за най-старите в света. Освен това, те вече си имат и нов собственик. За да се сдобие с тях, късметлията е трябвало да се раздели "само" със 114 000 долара.

На 3 декември е организиран търг в Рино, Невада, на който освен дънките, са продадени и останалите 270 открити на корабокруширалия кораб предмети. Сред тях са още облекло от средата на 1800 г., месингова камбана (продадена за 18 000 долара), стъклен пепелник (продаден за 1 500 долара), както и прибори за хранене и други кухненски артикули.

Аксиома, Дмитрий Пумпянски, Русия, Гибралтар и суперяхтата, която бе конфискувана и продадена на търг

Колко струва една от най-луксозните суперяхти

Космическа сума, която обаче си заслужава

Дънките обаче привличат най-голямо внимание. "Тези миньорски дънки са като първото знаме на Луната - исторически момент в историята", казва Дуайт Манли. Той е управляващ партньор на California Gold Marketing Group - компанията, която се бе сдобила с намерените на кораба предмети, пише BBC.