Рано една новогодишна сутрин в Минесота през 1980 г. мъж на име Уоли Нелсън се натъква на замръзналото тяло на своя приятелка, лежащо в снега само на няколко метра от вратата му. Колата на 19-годишната Джийн Хилиард се разваля, докато се връща към дома на родителите си след нощна забава с приятели.

Андреа Ланфри - италианецът, който изкачва Еверест с два ампутирани крайника

Как се изкачва Еверест без крака

Историята на Андреа Ланфри

Облечена в късо зимно палто, ръкавици без пръсти и каубойски ботуши, тя излиза навън от автомобила и тръгва към дома на Уоли да търси помощ, като по това време температирата на въздуха е -27 °C. За нещастие момичето се спъва, пада, удря се и изгубва съзнание. В продължение на шест часа тялото на Джийн лежи, проснато на студа, като момичето буквално се вкочанява.

"Хванах я за яката и я плъзнах на верандата", съобщава Нелсън години по-късно в интервю за общественото радио на Минесота. "Мислех, че е мъртва. Беше замръзнала - по-твърда и от дъска, но видях няколко мехурчета да излизат от носа й." Ако не е бързата реакция на Уоли, Джийн може би щеше да стане един от хилядите смъртни случаи, жертви на хипотермия всяка година. Вместо това нейната история се превръща в нещо като медицинско чудо, събуждащо огромно научно любопитство.

Как може едно тяло да оцелее, след като е замръзнало до такава степен

Историите за хора, оцелели при минусови температури, са достатъчно необичайни, за да бъдат новини, но също така не са рядкост. Осъзнаването, че екстремната хипотермия не е непременно краят на живота, само по себе си се превърна в основа на терапия. При контролирани условия понижаването на телесната температура може да охлади метаболизма и да намали ненаситния глад на тялото за кислород. В медицински условия или в редки случаи , охладеното тяло може да спре целия процес на умиране достатъчно дълго, за да се справи с ниския пулс, поне за известно време.

Снимка 638862

Източник: iStock

Това, което изпъква в историята на Джийн обаче, е екстремният характер на нейното състояние на хипотермия - телесната й температура е едва 27 градуса по Целзий, цели 10 градуса под тази на здрав човек, като тя е абсолютно вкочанена. Лицето й епепеляво, очите й плътни, а кожата й твърде твърда, за да бъде пробита от хиподермична игла. "Тялото беше ледено, напълно твърдо, точно като парче месо след дълбоко замразяване", са точните думи на Джордж Сатер, лекарят, който я лекува тогава. И все пак само за няколко часа, след като е затоплено, тялото на Джийн се връща към здравословно състояние. До обяд тя вече говори и с леко изтръпнали пръсти на краката с мехури, скоро е изписана, за да продължи живота си.

Хана Тиър - момичето, чиито кости могат да се счупят дори от едно кихане

Момичето, чиито кости могат да се счупят дори от едно кихане

Рядкото генетично заболяване, което не пречи на Хана Тиър да бъде инфлуенсър

Според приятелите и семейството ѝ тя оцелява, благодарение на силата на молитвата. Но как стоят нещата от биологична гледна точка? За разлика от много материали, водата заема по-голям обем като твърдо вещество, отколкото като течност. Това разширяване е лоша новина за телесните тъкани, завладяни от студа, тъй като тяхното течно съдържание рискува да набъбне до степен на разрушаване на контейнерите им. Дори няколко бездомни ледени кристала, "цъфтящи" на грешното място, могат да пробият клетъчните мембрани със своите игловидни парчета, превръщайки крайниците в почернели петна от мъртва кожа и мускули или това, което обикновено познаваме като измръзване.

Снимка 638860

Източник: iStock

Различни животни са развили някои изящни адаптации, за да се справят с опасностите от остри, разширяващи се ледени кристали при условия на ниска температура. Дълбоководните риби, известни като антарктическа черна ледена риба, произвеждат например гликопротеини като вид естествен антифриз. Дървесната жаба Lithobates sylvaticus превръща съдържанието на клетките си в сироп, като наводнява тялото си с глюкоза и по този начин устоява на замръзване и дехидратация. Що се отнася до Джийн, всъщност е трудно да се каже със сигурност как тялото ѝ замръзва до такава степен, но въпреки това момичето оцелява и то без да има сериозни наранявания. Дали има нещо уникално в телесната й химия, е въпрос на предположения и догадки, както пише и Science Alert.