Вчера, 16 юли, светът научи, че Джейн Бъркин е починала в дома си в Париж на 76-годишна възраст.

Фамилното ѝ име е може би едно от най-често изричаните в модната индустрия. И това е така, тъй като през 1984 г. именно тя вдъхновява създаването на емблематичната чанта на Hermès - Birkin. И до днес моделът е един от най-търсените и продължава да излиза на пазара в силно ограничени количества. Освен че изобщо не е лесно човек да се сдобие с Birkin, трябва да е подготвен и да се раздели "само" с няколко хиляди долара. Цената на най-популярния модел - Birkin 25, започва от около 10 000 долара.

Колкото популярна е чантата, толкова обаче и си заслужава да споделим няколко интересни факта от не по-малко забележителния живот на Джейн Бъркин.

Артист на няколко сцени

Джейн Бъркин е родена на 14 декември 1946 г. в Лондон, където и израства. През 60-те години става популярна в родината си, но през 1968 г. се премества в Париж, където прави големия си пробив с участието си във филма "Слоган" заедно със Серж Генсбур.

Година по-късно двамата правят дуетната песен "Je t'aime... moi non plus", която заради еротичния текст, е забранена в няколко държави, включително и от Ватикана. Въпреки това парчето постига световен успех и достига номер едно в класациите на Обединеното кралство.

В продължение на десетилетия Джейн Бъркин и Серж Генсбур са партньори както в живота, така и на сцената. Британката издава цели 14 албума, като последният ѝ Oh! Pardon tu dormais... излиза през 2020 г.

Дъщерите по нейните стъпки

Джейн Бъркин има три дъщери. Най-голямата - Кейт Бари, е моден фотограф. Тя е дете от първия брак на Джейн с композитора Джон Бари. Двамата се женят, когато тя е само на 17 години, и само три години по-късно се развеждат.

Средната дъщеря - Шарлот Генсбур, е музикант, актриса и също като майка си - модна икона. Тя е дете от втория брак на Джейн с 18 години по-възрастния от нея Серж Генсбур. Двойката прекарва 13 години заедно и се превръща в една от най-известните във Франция, както заради бохемския си и хедонистичен начин на живот, така и заради работата си. Връзката им често е описвана като "бурна", а Бъркин дори е споменавала в дневниците си, че е ставала жертва на насилие. Въпреки това е защитавала съпруга си.

Най-малката дъщеря - Лу Дойон, е модел и музикант. Тя е дете от третия брак на Джейн с режисьора Жак Дойон. Двойката се разделя през 90-те години, но се твърди, че най-тежко Джейн Бъркин преживява раздялата си със Серж Генсбур.

Случайна среща прави фамилията ѝ емблематична за модната индустрия

До създаването на Hermès Birkin всъщност се стига съвсем случайно. През 1981 г. по време на полет от Париж до Лондон Джейн Бъркин седи до главния изпълнителен директор на Hermès Жан-Луи Дюма. Тогава вече родила две дъщери, тя споделя колко ѝ е трудно да намери чанта, която да отговаря на всичките ѝ нужди като майка. Още на борда на самолета Жан-Луи Дюма се вдъхновява да направи дизайна на чантата и когато я пуска в производство, я кръщава Birkin.

Има права над чантата Birkin

В замяна на използването на фамилията ѝ, Джейн Бъркин е получила безплатна чанта. Също поради тази причина и през последните години е получавала сума (предполага се, че става въпрос за 30 000 паунда), която дарява за благотворителност.

Когато през 2015 г. става ясно, че според PETA производственият процес на Birkin застрашава животни, Джейн иска името ѝ повече да не се свързва с чантата. Месеци след това обаче се отказва от искането си, тъй като Hermès казват в свое изявление, че инцидентът от доклада на PETA е наречен "еднократна нередност".

Не колекционира Birkin

Джейн Бъркин е жена, известна с това, че следва модата на "тихия лукс". Според Vogue тя притежава само четири от модела чанти, носещи собственото ѝ фамилно име. Твърди се и че е продавала Birkin чантите си на търг, с цел да набере средства за различни кампании.

Hermès, Sylvania, MycoWorks и каква е новата материя при луксозните чанти

Луксозни чанти от... гъби

Революционната материя на Hermès

Оставя личен отпечатък дори върху собствената си Birkin

В интервю за Vogue от 2011 г. Джейн Бъркин казва: "Няма нищо забавно в една чанта, ако не е подритвана, за да изглежда сякаш котка е седяла върху нея." И обяснява предпочитанието си да украсява собствените си Birkin чанти с мъниста и стикери така: "Винаги окачвам неща на чантите си, защото не ми харесва да изглеждат като на всички останали."

По-голямата част от живота си прекарва в Париж

Снимка 626466

Източник: GettyImages

Въпреки че е родена в Англия, Джейн Бъркин прекарва повече от 55 години от живота си в Париж. В интервю за The Sunday Times тя споделя, че нарича Париж свой дом, откакто пристига, когато е още на 21 години.

Работи до последно

Миналата година Джейн Бъркин посвещава на световно турне, с което представя най-новия си албум. The Guardian определят изпълнението ѝ на живо като "наелектризиращо" и "омайващо както винаги". Първата половина на 2023 г. тя е прекарала в почивка, а за това лято бе планирала да изнесе няколко концерта в Европа, разбираме от InStyle.