Колкото и да ни е трудно да си го представим, мнозина от най-богатите хора в света са тръгнали от нулата. И въобще не са разчитали на заплатата си, а на онзи рядък вид предприемчив дух, който малцина от нас притежават.

Джеф Безос, Илон Мъск, Марк Зукърбърг и с колко забогатяха десетте най-богати на света

Пандемията на милиардерите

Как най-богатите станаха още по-богати

И тъй като списъкът с милиардери (поне на Bloomberg) се оказа доста дълъг, а и участниците в класацията непрекъснато си сменят местата, подбрахме само петима от тях. Пак поради същата причина - голямото разместване по високите етажи на богатството - ги подредихме по азбучен ред.

Джак Дорси

Блестящ пример за софтуерен инженер, който е тръгнал от нулата, а днес притежава близо 13 милиарда долара. И също като останалите богаташи по-долу смята, а и го доказа, че успехът никога не е случаен.

Основателят на Twitter още в гимназията в Сейнт Луис е запален програмист - особено щом стане въпрос за дигиталното управление на таксита и всякакви превозни средства.

Джак Дорси, балансът между работата и личния живот и защо се присмя на Илон Мъск

Джак Дорси се присмя на Илон Мъск

Защо го мисли за старомоден

На 15 години пише първия си подобен софтуер, който и до днес се използва от някои таксиметрови компании.

Джеф Безос

Безос може и да е сред първите двама в класацията, но американецът много добре знае какво означава "две и двеста".

Основателят на Amazon е работил в McDonald's през 80-те и е взимал по 2.69 долара на час. Днес притежава над 190 милиарда долара.

Снимка 515483

Източник: GettyImages

"През първата седмица един дозатор с кетчуп от близо 19 литъра се разсипа из цялата кухня", спомня си за първото си работно място Безос. "Понеже бях новият, само ми подадоха разтвора за почистване и ми казаха: "Действай!", пише GOBankingRates.

Илон Мъск

Основателят на Tesla започва като софтуерен инженер през 1983 г.

Първият код за видео игра пише, когато е едва на 12. Тя е на космическа тема и се казва Blastar. Продава я на списание PC и Office Technology за 500 долара, а неотдавна негов колега от Google я възстановява и приспособява към съвременните технологии.

Илон Мъск, заселването на Марс и жертвата, която милиардерът е готов да направи

На какво е готов Мъск, за да завладее Марс

Когато имаш толкова голяма мечта

Но господин Мъск в момента има други проблеми - заселяването на Марс, отделно притежава малко над 200 милиарда.

Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг е събрал около 105 милиарда и също е колега на Мъск. През 2006 г. вече има свой софтуер и отказва да го продаде на Microsoft, които му предлагат един милион долара.

Младият милиардер все още е в колеж, когато основава Facebook, но това не е първият му успех. В гимназията създава музикалния софтуер Synapse, който е подобен на Pandora.

Марк Зукърбърг на 36

Марк Зукърбърг в 25 факта

Защото някой днес има рожден ден

През 2002 г. няколко компании, между които Microsoft и AOL, проявяват интерес към Synapse и предлагат работа на Зукърбърг, но той отказва. Записва се в Харвардския университет, а останалото е история. Пет години по-късно Microsoft купува 1.6% дял от Facebook за 240 милиона долара.

Уорън Бъфет

През далечната 1944 г. мистър Бъфет раздава вестници за The Washington Post и взима по 175 долара на месец.

Снимка 515484

Източник: GettyImages

Днес има към 90 милиарда и неслучайно казва: "От заплата не се забогатява."

На 15 години успява да отдели 2000 долара, 1200 от тях инвестира във ферма от 40 акра. Сключва сделка с фермера да делят печалбата.

Apple, iPhone, Уорън Бъфет и защо милиардерът чак сега се сдоби със смартфон

Да имаш акции в Apple, но да нямаш смартфон

Милиардерите мислят различно

През десетилетията Бъфет никога не забравя откъде е тръгнал. Така през 2012 г. предизвиква участниците в годишната среща на компанията му Berkshire Hathaway на състезание по хвърляне на вестници.

Негови са и думите: "Ако искате децата да научат какво са данъци, изяждайте 30% от сладоледа им." Има логика.