Чели сме книги и сме гледали филми за наркозависими. Може би дори самите ние познаваме наркозависим. Знаем и колко много хора са разменили живота си за дрогата. Мислим си, че нас подобно нещо няма как да ни сполети. Вярваме, че не сме толкова слаби, че няма да се поддадем. "Доза щастие" доказва обратното. Показва и че за този проблем трябва да се говори.

Казаното важи с пълна сила и за Весела Тотева - журналист и телевизионен продуцент. Преди обаче да изгради име и да се наложи в професията си, седем години Весела е просто поредното зависимо момиче на прага на смъртта.

После се появява "Падение и спасение" - биографичната книга, по която е заснет и "Доза щастие".

Снимка 451387

Източник: "Доза щастие"

Десетилетия, след като се е измъкнала от капана на дрогата и е отново пълноценен човек, през март 2019 г. Весела внезапно почина, без да види завършения филм. Нищо че той разказва именно за нейното болезнено и пагубно търсене на щастие. По пътя си обаче Весела намира единствено ада, защото: "Щастието, също като дявола, има много лица. И едно от тях е хероинът."

"Доза щастие" е първият голям проект на продуцентите Александър Алексиев и Николай Стоичков. Дебют е и за Яна Титова - като режисьор и сценарист на пълнометражен филм.

Весела и Тони (Александър Алексиев)

Източник: "Доза щастие"

Весела и Тони (Александър Алексиев)

Още при първия прочит на "Падение и спасение" Яна е убедена, че историята трябва да бъде пренесена на голям екран. Убедена е също, че няма по-подходящ човек, който да изиграе Весела Тотева от дъщеря ѝ - Валентина Каролева.

Очаквано, младата актриса е на път да откаже. Досега Валентина не е имала главна роля в киното, а и не желае да се върне обратно в детството си, за да преживее "този ад отново", макар и през очите на майка си.

"Доза Щастие", Яна Титова и нов официален трейлър на филма

Успешната битка на една жена с наркотичната зависимост

Първи трейлър на "Доза Щастие" на Яна Титова

А както ни го показва и "Доза щастие", детето става свидетел на цялото падение, през което преминава Весела. А вероятно защото Валентина хем играе роля, хем не, а по-скоро възражда спомен, филмът е така въздействащ и истински.

"Доза щастие" започва с бунтарските тийнейджърски години на Весела. Тя забременява, омъжва се за Тони (Александър Алексиев) и ражда Валя (Ая Алексиев), когато е едва на 17.

Весела и Иван (Асен Блатечки)

Източник: "Доза щастие"

Весела и Иван (Асен Блатечки)

Весела обаче се разделя с мъжа си, защото не може да разбере внезапната му любов към Бог. Намира си по-възрастен и богат приятел в лицето на Иван (Асен Блатечки), който я обича и се грижи за нея и дъщеря ѝ. Но намира и други "приятели" - от онези, най-лошите.

Веднъж попаднала в наркоманската компания на Жоро (Димитър Николов), Краси (Ирмена Чичикова) и Милен (Цветан Алексиев), тя бързо разбира какво е хероин. И връщане назад няма. И въпреки че има подкрепата на сестра си Бистра (Лилия Инджова), майка си (Силвия Лулчева) и баща си (Васил Бинев), Весела бавно и неусетно затъва.

Снимка 451391

Източник: "Доза щастие"

В книгата си "Падение и спасение" самата Весела Тотева не търси съчувствие, не се оправдава, а просто излага фактите и показва истината в най-тежката ѝ форма. Същото прави и филмът. И ако на хартия историята е някак далечна, когато виждаме зависимостта на екран, не можем да останем безучастни. Сякаш буца засяда в гърлото ни и държи до края.

Интересно е как камерата показва всеки детайл от това как Весела се променя, как се предава, как мракът завладява очите ѝ, за да стигне дотам как нищо друго вече няма значение, дори и дъщеря ѝ.

Весела, Жоро (Димитър Николов) и Валя (Ая Алексиев)

Източник: "Доза щастие"

Весела, Жоро (Димитър Николов) и Валя (Ая Алексиев)

Виждаме и срама, и страха, които изпитват Весела и близките ѝ от факта, че е наркоманка. И ако срамът е нещо, с което може да се справи, то за да се пребори със страха, е нужна огромна смелост.

Нужни са още свръхдоза воля, вяра, желание и любов, за да погуби чудовището, което се е настанило в нея, преди то да я е унищожило.

Снимка 451393

Източник: "Доза щастие"

Да, историята на Весела е тежка. Филмът обаче е много истински и въздействащ, с което ни кара и да се замислим, и да се разчувстваме.

Точно това българо-британската продукция прави и с легендарния вокалист на Placebo - Брайън Молко. Той е един от малкото хора, които гледат "Доза щастие", преди още да се е появил официално на екран. Историята дотолкова го пленява, че Брайън веднага предлага едно от емблематичните парчета на Placebo - "Protect Me From What I Want", да бъде част от саундтрака. Именно с тази песен започва и филмът.

Премиерата на "Доза щастие" е на 8 ноември