Деймиън Хърст е сред най-високо оценяваните художници в света, за които провокациите не са нещо неочаквано.

Михаела Караджова, Борислава Караджова, to me, to you и изложбата, посветена на депресията

Когато отговорът на въпроса “Как си?” се окаже болезнен

Какво е общото между депресията, илюстрацията и музиката

С последната си проява той привлече вниманието към себе си не толкова с творчеството си, колкото с поведението си.

На живо в Instagram Деймиън Хърст, облечен в сребрист комбинезон, приближавайки се към камина, показа как изгаря свои картини, една по една. Всяка от тях представляваше нарисувани върху листове А4 разноцветни точки.

Всъщност, картините са част от миналогодишния проект на художника, озаглавен Currency ("Валута"). През 2021 г. Деймиън Хърст обяви за продажба 10 000 свои творби, които са все картини с разноцветни точки, и то на нескромната цена от 2000 долара всяка. Интересното при творбите е, че си имат съответстващ незаменим токен (NFT), който представлява нейно цифрово изображения.

Купувачите на всички 10 000 произведения са имали на разположение една година (до 27 юли 2022 г.), за да изберат дали да купят картина или незаменим токен. Оказва се, че повече от половината са решили, че искат да се сдобият с картина, а останалите - с токен (NFT), пише CNN.

Това означава, че сега всеки, който си е купил картина, няма да може да си я получи, защото собственият ѝ художник вече я е изгорил. Точно така, Деймиън Хърст вече се сбогува с повече от половината от творбите си, хвърляйки ги в пламъците пред очите на зрителите на живото му включване в Instagram.

Давид, осветление и новият облик на статуята на Микеланджело във Флоренция

Давид на Микеланджело - такъв, какъвто не сме го виждали

Новият облик на емблематичната скулптура

"Много хора си мислят, че изгарям произведения на изкуството за милиони долари, но не, само завършвам трансформацията на тези физически произведения на изкуството в nft. Стойността на изкуството, дигитално или физическо, която е трудно да се дефинира, няма да бъде загубена", пише Хърст в Instagram.