Едно от най-отровните растения в света от дни е част от експонатите в "Отровната" ботаническа градина в замъка Алнуик в Нортъмбърленд, Великобритания, в който са заснети два от филмите за Хари Потър. Тук на посетителите им е забранено да помирисват и докосват всички над 100 експоната, които са могат да имат действие както на отрова, така и на наркотик.

Защо определяме някои растения като плодове, а други като зеленчуци

Защо определяме някои растения като плодове, а други като зеленчуци

И защо понякога ги бъркаме

Dendrocnide moroides, познато още като Gympie Gympie, е най-новото попълнение в колекцията, което със сигурност ще предизвика още по-голям интерес. Сочено като едно от най-отровните растения в света, то е поставено в стъклена витрина. Има си собствена охрана, която отваря вратата, облечена в предпазен костюм и с шлем, който не позволява да вдишва опасните изпарения.

Растението е част от семейство копривови. Среща се в тропическите гори на Малезия и Австралия. Може да достигне до 10 метра височина, а цъфти и дава плодове, когато е до три метра. Листата са големи, сърцевидни и тъмнозелени, и по нищо не показват опасността, която носят.

Стъблото, клоните, дръжките, листата и плодовете на тези растения са покрити с малки власинки, известни като трихоми. Те са пълни с токсини и ако бъдат докоснати, остават по кожата до една година. А всеки допир до която и да е част причинява ужасна болка, която се усеща като заливане с киселина. Други пък я сравняват с изгаряне и токов удар едновременно.

Коктейлът от токсини, който навлиза в тялото ни след "убождането" от власинките, се активира когато пипнем засегнатото място, при контакт с вода или от температурни промени. Болката е толкова силна, че е довела до смъртта на няколко души, а други сами са посегнали на живота си, неспособни да я изтърпят в продължение на седмици и дори месеци, предава BBC.

Стайните растения и колко ефективни са и срещу най-вредните замърсители на въздуха

Как цветята вкъщи ни предпазват от рак

Страхотна причина да си купим още някое

Преди няколко години австралийски учени откриха, че токсините, които Dendrocnide moroides произвежда, наподобяват много на тези от паяци и скорпиони. Молекулярната им структура е подобна на възел, което позволява отровата да се заплита и многократно да атакува рецепторите за болка, което води до истинска агония. За щастие, подобни растения се срещат рядко в природата.