Неограничените възможности на изкуството никога няма да спрат да ни изумяват - с изразните си средства то може да оказва в пъти по-силно влияние. Може и да ни накара да се замислим върху нещо доста по-сериозно, отколкото изречените или написани думи. Това правят и творците - с творбите си винаги ни казват нещо, независимо дали споделят лично мнение, или проблем с обществено значение.

Джулиана Нотари, Дива, масивната скулптура на вагина и вълнения в Бразилия

Вагината, която Бразилия не успя да скрие от света

И каква е идеята на нейната авторка

Даан Роусхарде  е нидерландски художник и визионер, който вярва, че красотата е най-мощният стимул за възприемане на промяната. Според него голите размишления върху бъдещето по отношение на изменението на климата, болестите и пренаселеността не водят до нищо продуктивно.

Ето защо Даан Роусхарде не просто апелира за конкретни действия, а и ги предприема - по изключително красив и ангажиращ вниманието начин.

За целта той изгражда GROW - високотехнологична LED инсталация, която превръща поле от 20 декара в нидерландската провинция Флеволанд в приказна нощна симфония от червена и синя светлина.

Идеята на художника е не просто да създаде впечатляваща визуална картина, а да покаже как съчетаването на изкуство и наука може да помогне за едно устойчиво земеделие.

Всичко започва с "Какво е бъдещето на храната?" - въпрос, на който Роусехарде дълго търси отговор.

Ето защо, преди да създаде инсталацията си, художникът влиза в дебрите на науката за производството на храни. С помощта на Университета за изследвания Вагенинген той се фокусира върху фотобиологичната технология на осветлението, а терминът "светлинни рецепти" е сред най-често употребяваните по време на дискусиите му с учените.

Снимка 520504

Източник: studioroosegaarde.net

След две години на изследвания и експерименти Даан разработва инсталацията GROW - неговата "светлинна рецепта".

В нея той включва червената и синята светлина, защото подобряват растежа на растенията, като засилват техния метаболизъм, и UV светлина, която ги прави по-устойчиви към вредители и болести. Именно последната има потенциала и да намали използването на пестициди с 50%.

Снимка 520505

Източник: studioroosegaarde.net

И докато червената и синята светлина се използват в някои оранжерии от известно време, то UV светлината е нова технология. Именно комбинираното им прилагане на открито е както радикалната идея, така и крайната цел на Даан.

А планът му, част от който е и базираното в Ротердам студио Studio Roosegaarde, е далеч по-амбициозен и надхвърля границите на родината му.

Даан си е поставил за цел GROW да обиколи 40 страни и с помощта на дезинфекциращата сила на UV светлината да спре разпространението на COVID-19 в публичните пространства. Това е следващият му проект, който ще носи името Urban Sun, пише Yatzer.