2021 г. се оказа доста богата на качествени документални филми, които заслужават внимание. Впечатление прави многото, посветени на знаменитости, преживели трагедия и дори приключили живота си по такъв начин. Тези три ни направиха впечатление.

Framing Britney Spears

Годината безспорно беше белязана от финалната битка на Бритни за независимост от баща й Джеймс Спиърс, който от 2008 г. до преди месеци беше неин попечител.

Филмът на Саманта Старк обаче не се съсредоточава само върху този момент, а върху целия живот на певицата - от световния феномен, в който се превръща едва на 16, през всички капани на славата и последвалото й "пропадане", което се отразява не само на кариерата, но и на личния й живот.

Demi Lovato: Dancing with the Devil

Още една певица разкрива най-личните си битки на екрана за милионите си почитатели. Филмът за Деми Ловато е излъчен в четири части, а основният му фокус е почти фаталната свръхдоза, последствията от която са няколко микроинсулта, инфаркт и поражения на мозъка.

Родителите, сестра й и най-близките й хора също застават пред камерата, за да споделят с Майкъл Ратнър подробности за случилото се.

Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain

През юни 2018 г. Антъни Бурдейн реши да приключи сам живота си на 61 години. Шеф-готвачът беше култова фигура не само в кулинарния свят, но и за всеки любител на добре разказаните истории - поредиците му No Reservations и Parts Unknown имат множество награди и номинации.

Филмът на Морган Невил решава да хвърли светлина върху личността на Бурдейн и да се опита да намери причините, довели до самоубийството му.

Внимание заслужават и The World's a Little Blurry за Били Айлиш (реж. Р. Дж. Кътлър), Jagged за Аланис Морисет (реж. Алисън Клаймън), Pelé за футболната легенда Пеле (реж. Бен Николас и Дейвид Трайхорн).

Аланис Морисет, Jagged и защо певицата не одобрява биографичния филм за нея

Защо Аланис Морисет не одобрява биографичния си филм

Какво смята певицата за Jagged

Както и Juice WRLD: Into the Abyss за покойния рапър Juice WRLD (реж. Томи Оливър) и Val за Вал Килмър (реж. Тинг По и Лео Скот).

Аланис Морисет, Jagged и защо певицата не одобрява биографичния филм за нея

Защо Аланис Морисет не одобрява биографичния си филм

Какво смята певицата за Jagged