"Barbie Girl" на Aqua излезе през 90-те, но оттогава до днес тя не само не се загуби в потока на безбройни нови песни, но сякаш затвърди позициите си на вечен хит. Така цели 25 години по-късно продължаваме да си я тананикаме.

Марго Роби като Барби

Марго Роби като Барби

Актрисата във филм за популярната кукла

Но повод да го прави е и предстоящият филм за Барби. И въпреки че той се очаква чак през лятото на 2023 г., ние отсега се питаме дали пък в него няма да чуем точно "Barbie Girl".

Е, както пише и Variety, вероятно отговорът ще разочарова много от феновете ѝ.

"Barbie Girl" излиза през 1998 г. Само шест месеца по-късно Mattel - компанията, която произвежда куклите Барби и Кен, съди датско-норвежката група Aqua. Компанията твърди, че песента нарушава търговската марка, а играчката е представена като сексуален обект, цитирайки думите "Blonde Bimbo" - част от текста на песента. Издателите от MCA Records оспорват претенциите на Mattel и подава насрещен иск за клевета. Делото в крайна сметка е прекратено.

Забравен или не, конфликтът не би трябвало да има значение за включването на песента във филма. Така или иначе, "Barbiе Girl" няма да звучи във филма "Барби".

Въпреки всичко, 25 години по-късно скандинавските изпълнители не спират да се гордеят с песента си. "Колкото и експерти да са анализирали нейния текст през годините, ние просто искахме да направим една закачлива песен. Сложихме репликата: "Хайде, Барби, хайде да купонясваме" и решихме, че звучи страхотно", разказва Сьорен Растед.

Барби, Barbie Fashionistas, Mattel и новите кукли без коса и с витилиго

Барби срещу предразсъдъците

9 телосложения, 35 тона на кожата и 94 различни прически

От самото начало Aqua подозират, че ще предизвикат фурор с парчето. Просто нямат представа колко голям ще бъде той. "Нещо вълшебно се случи, когато излезе "Barbie Girl", целият свят беше омагьосан за една нощ", казва Растед.