Съжаляваме да го кажем, барабанисти, басисти и музиканти на клавишни инструменти, но истината е, че метълът е изграден върху китарата. От зловещите акорди, които откриха едноименния дебютен албум на Black Sabbath преди повече от 50 години, шест струни продължават да управляват този музикален жанр.

Грета Тунберг, речта ѝ пред ООН и как активистката спомогна за създаването на метъл парче

Новото призвание на Грета Тунберг

Активистката, която вдъхнови дет метъла

Оказва се обаче, че това не важи за всички банди и музиканти. Шепа групи успяват да създадат уникална метъл музика, без да разчитат на китарата. От Louder Sound подбират няколко такива примера, които доказват, че не се нуждаят от китара, за да звучат "тежко". Нека ги чуем. 

Apocalyptica

Светът на метъла се затрудняваше да разбере Apocalyptica, когато групата изгря в средата на 90-те. Финландците правеха кавъри на Metallica, но на виолончело. С годините Apocalyptica изоставиха кавърите и преминаха към собствени композиции. 

И, с изключение на албума Worlds Collide (2007 г.) с участието на Рихард Круспе от Rammstein и японския китарен магьосник Хотей, китарите все така отсъстват от аранжиментите им.

The Hu

В кой случай китарата всъщност не е китара? Когато представлява товшуур - древен монголски инструмент, подобен на лютнята, използван от монголската фолк метъл група The Hu. Макар че на живо те използват китари за фон, основните членове на групата всъщност пренебрегват всякакви добре познати западни инструменти и им намират екзотични заместители, взети от монголските музикални традиции.

Резултатът безспорно е завладяващ. The Hu не са откриватели на този тип монголски хеви метъл с традиционното гърлено пеене, но в момента са най-популярната банда в такъв стил.

The HU или как звучи монголският хеви метъл

Как звучи монголският хеви метъл

За успеха на една рок банда

Suicide

Нюйоркското дуо Suicide стана известно като част от нюйоркската пънк сцена от 70-те. Техният провокативен звук е изграден изцяло върху конфронтационния шепот на певеца Алън Вега и потискащия звук на синтезатора на Мартин Рев.

Техният мъчителен антихимн от 1977 г., озаглавен "Frankie Teardrop", си остава най-ужасяващата песен, писана някога.

Scarlxrd

Scarlxrd е една от звездите на трап метъл движението. Британецът изпъкна от ъндърграунда преди няколко години с абсолютно уникален стил, комбиниращ трап, хип-хоп и хеви метъл.

Със своя микс от пулсиращи басове и разярени вокали, Scarlxrd тръгна от YouTube и стигна до сцени по цял свят. Звученето му е безмилостно тежко, но още по-тежки са неговите предизвикващи хаос изпълнения на живо.

Финландия, метъл музиката и как стана най-метълската страна в Европа

Коя е най-метълската държава в Европа

Невероятно, но факт

Lightning Bolt

Концерт на нойз рок провокаторите от Роуд Айлънд Lightning Bolt не прилича на нищо друго на Земята. А именно: барабанист и басист, свирещи яростно на пода, без да се налага да разчитат на нещо толкова очевидно като китарата например.

Както може да потвърди всеки, на когото тъпанчетата не са били спукани, докато е бил на тяхно участие: страхотно хард звучене и забележителен резултат. 

Без китари в метъл творчеството си може да се похвали и френският музикант Carpenter Brut. В това число влизат и американската нойз рок група Cop Shoot Cop, канадско-замбийския рапър и продуцент Backxwash, американската дуум метъл група Bell Witch, както и блек метъл бандата от Сан Франциско Botanist.