Когато самолетът ѝ започва да се спуска към Сейшелите на 6 октомври 2019 г., американката с угандийски произход Джесика Набонго надниква през прозореца, подготвяйки се за един от най-важните моменти в живота си, който предстои да се случи.

Тя не само ще стане член на престижен клуб, съставен от много малко хора, пътували до всяка страна по света, но и ще бъде първата чернокожа жена, която е документирала това.

Набонго е придружена от 28 нейни приятели и семейството си, които пътуват с последния ѝ полет.

Отнема ѝ повече от 450 полета и близо два милиона въздушни километра, но тя стига до всичките 195 признати от ООН държави по земното кълбо.

Изживяването обаче е изтощително - Набонго взима повече от 170 полета за една година и казва, че е била на път да се откаже няколко пъти.

"Имаше няколко пъти, когато се паникьосах и си казах: "О, боже, това ще доведе ли до публичен провал?", казва тя пред CNN Travel.

Малко след великото си пътуване Набонго написва и книгата The Catch Me If You Can, в която подробно описва преживяванията си, от обикалянето от страна в страна по време на епичното предизвикателство.

Кръстен на популярния ѝ блог, книгата разказва за нейното рекордно пътуване, като се фокусира върху 100 от 195-те страни, които е посетила.

"Аз съм маниак по география", казва Набонго за решението си да поеме предизвикателството, обяснявайки, че това е нещо, което е искала да направи поне десетилетие, преди да изпълни.

Камино де Сантяго, Чинкуе Тере, Кралската пътека в Швеция, Турът на Монблан, Торес дел Пайне - най-големите предизвикателства, които да извървиш пеша

Най-големите предизвикателства, които да извървиш пеша

Само желание трябва

"През 2017 г. някак си взех решение, че искам да го направя до 35-ия си рожден ден", казва тя пред CNN Travel.

И така, успява ли да спази крайния си срок?

"Изпреварих рождения си ден с пет месеца", обяснява Набонго. "Но в крайна сметка завърших на рождения ден на баща ми. Той почина само два дни след моя 19-ти рожден ден, така че беше хубаво да му го посветя."

Според Набонго, която е родена в Детройт, една от основните причини, поради които се е чувствала принудена да напише книгата си, се дължи на факта, че много малко чернокожи са сред около 400-те хора на планетата, за които се смята, че са посетили всяка страна в света.

"Толкова сме свикнали да виждаме света през обектива на белите хора", казва Набонго, която използва свои собствени снимки в книгата. "И това е различно. Очевидно има някаква уникалност в преживяванията, които имаме, тъй като съществуваме в света, като много различни хора."

"Става дума за нормализиране на нашето съществуване, защото, да, дори през 2022 г. често съм единственият чернокож в самолет с 300", казва още тя.

Набонго признава, че наистина е много важно за нея да разказва истории за места, до които повечето хора може никога да не пътуват и наистина да използва платформата си, за да постави тези места в по-положителна светлина, отколкото обикновено виждаме.

"Пътека през огън и лед", Петър Ванев и какво е да изминеш 4420 км пеша

Как се изминават 4240 километра пеша

Петър Ванев за най-голямото предизвикателство през Тихоокеанския хребетен път и как се пише книга по пътешествие

"Намерих много красота на много места, където хората вероятно не биха очаквали."

Тези места включват Афганистан, където Набонго е очарована от храма на Хазрат Али, известен също като Синята джамия в северния град Мазари Шариф. Пакистан, където тя не може да се насити на уличната храна. И Иран, където посещава древния град Язд.

Въпреки че социалните медии съществуват, когато Набонго за първи път започва да пътува по-активно, те със сигурност не са толкова влиятелни, колкото днес.

Бившата служителка на ООН отбелязва, че наличието на успешен блог и над 200 хиляди последователи в Instagram ѝ е предоставило много привилегии, особено когато става въпрос за пътуване. Но тя е много внимателна към съдържанието, което споделя, признавайки, че въздействието на социалните медии не е било напълно положително, когато става въпрос за уязвими места.

Пътуване с влак от Португалия до Сингапур и това ли е най-дългият маршрут

Най-дългият маршрут с влак

За колко време се стига от Португалия до Сингапур

"Като инфлуенсър или човек с влияние, трябва да бъдете изключително внимателни с начина, по който споделяте. За мен е наистина важно да гарантирам запазването на местата, които посещавам", затова и често не отбелязва къде точно се намира. 

По време на някои от най-трудните си моменти на пътя, Набонго започва да се пита дали ще стигне до Сейшелите - последната страна в нейния списък.

Но пътуването се превръща в много повече от просто постигане на целта ѝ. Тя осъзнава, че показва места, които нейните последователи вероятно никога не биха си и помислили да посетят.

Докато Набонго отбелязва, че притежаването на американски паспорт ѝ дава привилегии, които не се предоставят на пътници от други националности, тя обяснява, че е успяла да пътува до над 40 държави с угандийския си паспорт. И не би успяла, ако имаше само американско гражданство. 

Нейният успех, заедно с този на хората като нея, постигнали същото, без съмнение ще вдъхнови и други да се опитат да пътуват до всяка страна по света, но Набонго посочва, че тази конкретна цел не е за всеки.

Преди да тръгнем на такова приключение, Набонго подчертава, че наистина трябва да се запитаме защо искаме да се впуснем в него, "защото това е мотивацията, която ще ви отведе до финалната права".

Orient Express La Dolce Vita, Ориент експрес и новото пътуване, което предлагат луксозните влакове

Как ще изглежда новият Ориент експрес

Пътуване през сладкия живот на Италия

Тя се надява, че нейната история ще насърчи другите хора да следват мечтите си, каквито и да са те.