Само от мисълта за ледена вана ни побиват тръпки, но не можем да отречем и многобройните ползи за здравето, които им тази процедура. Терапията с ледена вода е процес, при който излагаме тялото си на много студена вода, за да предизвикате реакция на организма. Положителните стресори, като студената вода, насърчават телата ни да се адаптират по благоприятни начини, като имат както физиологични, така и когнитивни ефекти.

Анна Грозданова и метода на Вим Хоф - как чрез студ и дихателните практики да постигнем баланс в живота

Потапяне в ледени води - как студът направи Анна Грозданова господарка на ума и тялото й

За метода на Вим Хоф от сертифицирана инструкторка по него

За максимална полза ледените бани трябва да се правят в рамките на 20 минути след тренировката. Оптималната продължителност е 10 минути, като 15 минути са горната граница, преди да започне да става опасно за здравето.

Според изследването на проф. Джована Малучи от Института по изследване на деменцията в Кембридж, редовното къпане в открити водни басейни през зимата повишава нивата на протеина RBM3, който е отговорен за формирането на нови мозъчни връзки, затова тази практика е особено ползотворна за предотвратяване на заболявания от рода на деменцията.

И въпреки многобройните му ползи, лично на нас продължава да ни се струва нечовешко. Да се къпем в леденостудено езеро или в река през зимата е нещо, с което свързваме по-скоро финландската или руската култура. 

Въпреки това не можем да отречем колко се изненадахме от лекотата, с която го прави една рускиня, споделяйки забавленията си в ледени води в социалните мрежи. В профила си в Instagram, който може да се похвали с близо един милион последователи, Анна Галкина качва различни видеа, в които нагледно демонстрира, че няма никакъв проблем със студа. 

Можем да я видим как си пие кафето, потопена в ледени води, докато температурата навън е -27°C, или как се забавлява с различни ледени фигури във водата, сякаш е малко дете и "цапа" във вана с топла вода в дома си. 

Хелена Кристенсен, къпането в ледени води и методът на Вим Хоф, който следва

Тайното вдъхновение на Хелена Кристенсен

Моделът отново ни шокира с един от ритуалите си

Както многократно отбелязват и някои от феновете ѝ, Анна изглежда така сякаш изобщо не ѝ е студено и дори не е настръхнала. Други пък се чудят как е възможно тялото ѝ да издържа на подобно нещо. Не сме изненадани, че нарича себе си "Ледената кралица" - не бихме могли да си представим някой по-подходящ от нея, който да носи тази титла.

И за разлика от много други хора, които го правят, за да подобряват различни рекорди, Анна го прави просто за кеф. Е, и за последователи в социалните мрежи, разбира се. Но не можем да отречем, че ѝ се получава отлично.