Гари Търнър от Обединеното кралство наближава своята 25-та годишнина като горд притежател на един доста необичаен Световен рекорд на Гинес. Поради рядко заболяване, Гари всъщност има най-разтегливата кожа в света. Той за първи път поставя рекорда си на 16 октомври 1998 г. на снимачната площадка на Световните рекорди на Гинес, като опъва кожата на корема си на дължина от 15.2 см.

Кърт Щайнер - мъжът, който може да направи 88 "жабки" във водата

Мъжът, който може да направи 88 "жабки" във водата

Един забележителен рекорд

Само година по-късно Гари счупва собствения си рекорд, като разтяга кожата на корема си 15.8 см и оттогава никой с по-разтеглива кожа не се появява, за да вземе титлата му. Но как точно го прави? Гари има рядко заболяване, наречено синдром на Елерс-Данлос, което засяга съединителната тъкан на кожата, връзките и вътрешните органи.

Състоянието му означава, че колагенът, който обикновено укрепва кожата и определя нейните нива на еластичност, е дефектен. Това води до разхлабване на кожата и хипермобилност на ставите, а в сериозни случаи може да причини фатален колапс или разкъсване на кръвоносните съдове. За разлика от много други, засегнати от тази аномалия, Гари няма проблем с нея. И не само я приема, но иска да я демонстрира на света. 

Преди години той показва уникалните си физически данни и в британско телевизионно шоу, водено от бившия футболист Иън Райт, който дори се опитва да дърпа кожата на врата на Гари.

След като водещият го пита как е открил необичайната си способност, Гари казва: "Вероятно бях на около осем години и в училище попитах приятел до мен: "Можеш ли да направиш това?"" Гари дърпа кожата на ръката си и добавя: "И той отговори "не" и тогава разбрах, че има нещо специално в мен."

Той уверява присъстващите, че разтягането на кожата му не му причинява болка, преди да дръпне кожата на клепачите, врата, ръцете и стомаха си, за да демонстрира способностите си.

Сара Гюртс - момичето с рядко генетично кожно заболяване, чиято кожа е сбръчкана като на баба

Тя е само на 31, макар кожата ѝ е сбръчкана като на баба

Историята на Сара Гюртс

Когато го питат дали може да завърже кожата си на възел, Гари се шегува с думите: "Това я разтяга малко." Водещият не пропуска да помоли Гари да направи нещо, което да "побърка хората". "Вероятно двойната брадичка", казва Гари, преди да издърпа кожата на врата си нагоре, за да покрие долната половина на лицето си.

В предаването гостува и изтъкнатия дерматолог Брайън Морган, който обяснява колко рядко всъщност е заболяването на Гари. Само един на половин милион души в света имат същото състояние. Много хора със синдрома на Елерс-Данлос като Гари, имат мека, гладка кожа, която е силно еластична и крехка. Засегнатите лица обаче са предразположени да получават лесно синини и рани, а някои видове заболявания също причиняват и анормални белези. Може също да се развият псевдотумори на кожата и кисти, които се появяват предимно в предмишниците и гърдите.