Когато Джо Байдън полага клетва като президент на САЩ на 20 януари, млада поетеса рецитира собствена творба по случай встъпването в длъжност на новия държавен глава. Думите ѝ "Демокрацията може да бъде частично забавяна, но никога напълно победена", се слушат от целия свят и трогват цялата нация.

Джо Байдън, президентските избори в САЩ, Джил Байдън и коя е новата Първа дама в Белия дом

Джил Байдън - от учител до новата Първа дама на САЩ

Какво не знаем за съпругата на новия американски държавен глава

Тя се казва Аманда Горман и вече влезе в историята като най-младата поетеса, която рецитира стихотворение на президентска инаугурация.

Аманда е на 22 години и беше избрана да прочете собствено стихотворение при встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

Родената в Лос Анджелис Аманада сподели пред NPR, че е завършила писането на стихотворението, озаглавено "The Hill We Climb" ("Хълмът, по който се изкачваме") в нощта на 6 януари, часове след като бунтовниците са участвали в щурма на Капитолия.

"Беше нещо от рода на "Е, това е нещо, за което трябва да поговорим", каза тя и добави, че ѝ е било трудно да започне стихотворението, като се има предвид колко разделена изглежда страната след изборите през 2020 г.

Младата поетеса сподели, че не са ѝ давани конкретни инструкции какво да пише в стихотворението и как да го рецитира, а следвала примера на уважавани поети като Мая Анджелу и Робърт Фрост, пише Good Morning America.

Горман получи похвала за стихотворението си от хора като Лин-Мануел Миранда, Барак Обама, Хилари Клинтън и Опра Уинфри.

Джо Байдън, кучетата на новото Първо семейство и новите домашни любимци в Белия дом

Кучетата отново превземат Белия дом

И един прецедент

Другите президенти на САЩ, които при встъпването си в длъжност са канили поети да четат пред нацията са от Джон Ф. Кенеди през 1961, след което Бил Клинтън и Барак Обама го правят при всеки от двата си мандата.