Всички бюлетини от изборите може още да не са преброени, но победителят на президентските избори в САЩ вече е ясен. Джо Байдън е 46-ият държавен глава на Щатите, който ще встъпи в длъжност през януари 2021 г.

След първоначалната еуфория от резултатите, обръщаме поглед и към една също важна фигура - тази на жената до американския президент.

След като четири години свикнахме да говорим за Мелания Тръмп, луксозните й тоалети, каменното й изражение и за това дали бракът й с Доналд е просто един театър, сега в центъра на вниманието е Джил Байдън, новата Първа дама на САЩ.

Снимка 504473

Източник: GettyImages

В последните месеци, седмици и дни Джил Байдън е плътно до своя съпруг, с когото през уикенда се поздравиха за победата на изборите. Ако сега тя успя да блесне само с добър подбор на тоалети и пасващи с тях маски, както и няколко пламенни речи в подкрепа на съпруга си, то определено има много повече какво да ни покаже.

Снимка 504479

Източник: GettyImages

Джил Байдън е родена на 3 юли 1951 г. в Ню Джърси. Най-голямата от общо пет сестри е. Има три магистратури и една докторска степен от Университета в Делауеър. Десетилетия от живота си прекарва в ролята на учител. Преподава в колеж, държавна гимназия и психиатрична болница за юноши. Приема тази професия като свое призвание.

69-годишната Джил има един брак, преди да се запознае с настоящия си съпруг. Когато двамата с Джон се срещат, тя е още в колежа, а разликата им е девет години в негова полза. Запознанството става чрез брата на Байдън.

Снимка 504478

Източник: GettyImages

При първата им среща обаче новата Първа дама на САЩ е убедена, че нещата просто няма как да се случат... в следващите милион години. До този момент тя излиза само с небрежни колежанчета, а Джо е сериозен мъж, вече извоювал поста си на сенатор.

Когато обаче излизат само двамата и отиват да гледат романтичен филм, усещат как химията ги удря изведнъж. Джо предлага брак на Джил пет пъти, докато тя склони да му каже заветното "да".

Снимка 504491

Източник: GettyImages

Причината за отказите й е, че иска да бъде напълно сигурна в себе си и намеренията си, за да не останат отново двамата синове на Байдън без майка. Години по-рано той губи първата си съпруга и едногодишната си дъщеря в катастрофа. Двамата с Джил сключват брак през 1977 г. През 1981 г. се ражда единственото им общо дете - дъщеря им Ашли.

Освен като дългогодишен преподавател, Джил Байдън има стаж и като съпруга на американски вицепрезидент. Джо Байдън бе на този пост по време на двата мандата на Барак Обама - от 2009 до 2017 г., припомня BBC.

Снимка 504471

Източник: GettyImages

През това време Джил Байдън също не скучаеше и застана зад редица инициативи - за подкрепа на семейства на военни, за борба с рака на гърдата, за важността на образованието.

Барак Обама, Мишел Обама и годишнината от сватбата им

28 години любовта е движеща сила

Ето затова ги харесваме

Заедно с Мишел Обама създадоха инициатива в подкрепа на военни ветерани и техните близки. През 2012 г. издаде и детска книжка. Затова сега сме в големи очаквания към новата Първа дама и това, което може да постигне с влиянието на поста, който получи.