Вероятно всички сме чували историята за Тарзан, който е израснал в джунглата. Днес подобен начин на живот - сред дивата природа, ни изглежда почти невъзможен, особено на фона на всички удобства, с които сме свикнали. И точно затова е интересно какво се случва, ако на един модерен човек му се наложи да оцелява в дивата гора.

Тук няма място за измислици, както в историята за Тарзан, защото става дума за напълно реална история. История, която обиколи света за няколко дни - тази на туристката и инструкторка по йога Аманда Елър.

Действието се развива на хавайския остров Мауи. 35-годишната жена е забелязана за последно край горския резерват Макавао. Там са намерени колата, телефонът и портфейлът й, а от нея - нито следа.

Елър разказва, че е тръгнала из гората с идеята за кратка разходка, която в последствие се превръща в 17-дневно оцеляване. Тя е загубила ориентация и не е могла да се върне до колата си. Вместо да излиза от гористата местност, тя навлиза все по-дълбоко в нея и изходът изглежда все по-невъзможен.

Ситуацията става още по-сложна, защото Аманда пада от скала и чупи крака си, което прави придвижването й повече от трудно и болезнено. Остава и без обувки, защото реката ги понася по течението.

И тук идва моментът, в който се включва аварийния режим за оцеляване. Мястото, на което се случва инцидентът с инструкторката по йога, се оказва повече от неблагоприятно за оцеляване, защото храната наоколо е наистина оскъдна. Елър разказва, че се е хранила предимно с плодове. Внимавала е много и с водата, която е пиела, за да не се разболее.

Поставена пред единствения възможен избор - живот или смърт, туристката всячески се опитва да запази сила на духа, защото в противен случай изходът няма да е правилният. И въпреки всички премеждия, Аманда успява да дочака така необходимата помощ.

Родителите на инструкторката по йога организират голяма група доброволци, които се включват в издирването й. Дори предлагат 10 хиляди долара награда за този, който открие дъщеря им. Миналия петък, 25 май, 17 дни след изчезването й, в търсенето се включва и хеликоптер, който успява да я намери и спаси.

Беър Грилс, "Титаник", Bird Box и колко реалистични са филмите с оцеляване

Беър Грилс разнищва филмите с оцеляване

Колко реалистични са сцени от филми като "Титаник" и Bird Box

След като е изкарана от хавайската гора, Аманда веднага е настанена в болница. Състоянието й е добро, като се има предвид всичко, което е преживяла. Отслабнала е с 15 килограма, има счупен крак и инфекции, но продължава да се усмихва, чувствайки се като истински воин, преминал през най-трудната си битка, пише CNN.