Алана Рене Бланшард е родена на 5 март 1990 г. в Хаваи. Въпреки в момента си е взела почивка от състезателния сърф, американската сърфистка е участвала в различни издания на ASP World Tour.

Алана е дъщеря на Холт Бланчард, който създава моделите бански Rip Curl, но в момента по-специално се занимава с линия неопренови костюми специално за сърф.

Баща й я учи да сърфира, когато е само на четири години и тя участва в първото си състезание на деветгодишна възраст. Тя е най-добра приятелка със сърфистката Бетани Хамилтън, която загуби ръката си от акула през 2003 г.

Алана има връзка със сърфиста Джак Фрийстоун, с когото своделят две деца. И съдейки от качените ѝ снимки и видеа в Instagram, момчетата ѝ отрастват на "гребена на вълните", също като нея. Тя е модел за Rip Curl и MyBikini и дизайнер на собствена линия бански костюми, създадени специално за сърф.

Освен с кариерата на сърфистка, Алана е известна и с работата си като модел и актриса. Участвала в няколко филма, между които Soul Surfer, Heart of a Soul Surfer и First Love, разказват от Sports City.