На 15 август талибаните превзеха Кабул и десетки хиляди избягаха от родината си заради опасността от предстоящи репресии. Представители на талибаните побързаха да съобщят, че образованието на учениците няма да бъде нарушено, ще зачитат правата на жените и призоваха специалистите да не напускат страната.

Анджелина Джоли, Instagram и писмото до нея от тийнейджърка в Афганистан

Анджелина Джоли събра милиони последователи за нова мисия

Отново помага, този път от своя Instagram

Но свикнали с мобилните телефони, поп музиката и смесването на половете, представителите на поколението Z (родените в периода 1997-2012 г.) продължават да се страхуват, че редица свободи ще им бъдат отнети. От Reuters се срещат с редица афганистански студенти и млади специалисти, за да споделят техните най-мрачни предчувствия и лични истории.

Афганистанката с псевдоним Салджи, например, изкарва месеци наред затворена в стаята си в Кабул, за да се подготви за приемния изпит в Университета на Афганистан. И усилията й са възнаградени, когато показва едни от най-високите резултати на изпита и успява да задмине 200 000 кандидати. Тя буквално плаче от щастие, както и майка й.

Снимка 544821

Източник: iStock

Но изгубва надежда да сбъдне мечтата си, когато талибаните превземат властта. "Ние сме изправени пред много несигурно бъдеще, особено когато се замислим какво предстои", казва тя. Днес се чувства като "най-щастливият и най-нещастният човек".

"Направих толкова големи планове, поставих си високи цели, които се простираха до следващите 10 години", споделя 21-годишният Сосан Наби. И продължава: "Имахме надежда за живот, надежда за промяна. Но само за една седмица те (талибаните - бел. а.) превзеха страната и за 24 часа отнеха всичките ни надежди, мечти, изтръгнати пред очите ни. Всичко беше напразно."

Снимка 544820

Източник: iStock

Сутринта на 15 август пък, когато талибаните приближават Кабул, 26-годишният афганистанец с псевдоним Джавид се втурва към дома си от университета, където работи, за да изтрие всичките си имейли и съобщения в социалните медии към чуждестранни правителства и организации.

Грабва всички документи за финансиране на програми за развитие от САЩ и ги запалва в задния двор на къщата си. Дори умишлено счупва стъклен трофей от заслугите в работата си.

Редица млади афганистанци, които преди промяната в режима са работели със задгранични организации, са се опитали да напуснат страната през последните две седмици. И преди това вероятно са предприели същите като Джавид действия.

Афганистан, женският национален отбор по футбол и успешното им излизане от страната

Какво се случи с женския национален отбор по футбол на Афганистан

Една малка победа

Почти две трети от афганистанците са на възраст под 25 години и едно цяло поколение дори не може да си спомни за талибаните, които управляват Афганистан от 1996 г. до 2001 г. Чували са различни истории от родителите си.

През това време те налагат строго тълкуване на ислямското законодателство, като забраняват на момичетата да посещават училище, жените да работят и извършват публични екзекуции.

Според данни на Световната здравна организация, записването в средно училище се е увеличило от 12% през 2001 г. на 55% през 2018 г. А броят на момичетата в началното училище е скочил от нула при талибаните до над 80%.

И не само. Броят на радиостанциите също се е увеличил драстично - от една държавна, по която са излъчвани предимно призиви за молитва и религиозни обучения, сега в Афганистан има приблизително 170 радиостанции, над 100 вестника и десетки телевизии.

Да не говорим за смартфоните и интернета, които не са съсъществували преди и от които днес младите афганистанци черпят информация за събитията, които се случват зад граница.

Airbnb, Афганистан, как и колко бежанци ще настани компанията за своя сметка

Airbnb в помощ на бежанците от Афганистан

Това не е първият подобен жест

От Reuters все още не са получили коментар от страна на талибаните относно своя материал.