Честита нова книжна година! През 2024 г. си пожелаваме още много вълнуващи заглавия и нови автори за българския пазар. Започваме я с три книги, които да ни заредят с вдъхновение и позитивна нагласа.

3 книги за уикенда от Лиз Бурбо, Джеси Инчауспе и Илон Мъск

3 книги за уикенда

Като пожелания за новата година

"Да обичаш Наполеон"

Покрай излизането на филма на Ридли Скот "Наполеон" на български се появи и второто издание на романа на Маргарет Роденбърг, плод на дългогодишни нейни проучвания. Той се съсредоточава върху последните години на френския император, когато той е заточен на малкия остров Света Елена.

Снимка 648110

Източник: Колаж / Кръг

Останал без верни хора до себе си, далеч от родината и от грандиозните си кроежи за нея, Наполеон си припомня жизнения си път и крои планове за бягство. Междувременно среща Албин дьо Монтолон - жена с тъмно минало и съмнителен морал, която се превръща в негова последна любовница.

Изд. Кръг, 22 лв.

"Шепотът на пчелите"

Изграден в стилистиката на магическия реализъм, романът на София Сеговия ни пренася в малко мексиканско село в 20-те години на миналия век. На фона на бушуващата Мексиканска революция проследяваме чудатата история на семейство Моралес, чиято бавачка един ден се прибира с чуден дар от полето - бебе и пчелна пита.

Снимка 648109

Източник: Колаж / Лемур

Малкият Симонопио е приет с отворени обятия в семейството и остава закрилян, и свързан с пчелите през целия си живот. Заради необичайната си дарба да вижда всичко, което още не се е случило, когато затвори очи, върху него ще падне отговорността за спасението на семейството, както и целия регион.

Изд. Лемур, 28.90 лв.

"Едно драсване на перото"

Обичаният от милиони автор на историите от Света на диска успява да зарадва читателите си с отдавна изгубени свои истории, макар и след смъртта си. Сборникът събира 20 разказа, които Тери Пратчет пише под псевдоним в зората на творческата си кариера за вестник Western Daily Press.

Снимка 648108

Източник: Колаж / Сиела

Тук за първи път срещаме Ог Изобретателя, който ще даде огън на пещерните хора, посещаваме злополучното Министерство на неудобствата, попадаме в юрската епоха по следите на един изгубен вестник и срещаме смелия и немного умен варварски герой Крон, чието приключение започва в древния град Морпорк (който един ден ще се превърне в Анкх-Морпорк). Предговорът е на Нийл Геймън.

Изд. Сиела, 27 лв.