Решаваме за затворим последната страница на август класически - с три нови издания на доказали стойността си през годините (в някои случаи - и през вековете) романа.

3 книги за уикенда от Р.Ф. Куанг, Алистър Грей и Кларисе Лиспектор

3 книги за уикенда

С лица на корицата

"Врящото гърне"

Емил Зола е сред авторите, които всеки фен на класическата френска литература познава. Един от най-изявените представители на натурализма, той описва язвите на буржоазното общество, а "Врящото гърне" не прави изключение. В романа е представен живота в един четириетажен дом в Париж.

Снимка 680622

Източник: Колаж / Колибри

Там живеят младият Октав, който си търси богата любовница, за да просперира в обществото; сестрите Берт и Ортанс, чиято майка е готова на всичко, за да им намери съпрузи; архитект, съдебен съветник, собственик на сградата, както и десетки слуги, които обслужват живущите. Всички те са движени от един основен мотив - жаждата за повече пари и власт.

Изд. Колибри, 35 лв.

"Франкенщайн"

Името на романа на Мери Шели се е превърнал в синоним за нещо уродливо, гротесково и нечовешко. А сюжетът на младата английска писателка е толкова революционен за времето си - книгата излиза през 1818 г., че е актуален и до днес. Виктор Франкенщайн - млад доктор, отдаден на науката, най-после постига дългогодишната си мечта - вдъхва живот на мъртва материя.

Снимка 680621

Източник: Колаж / Сиела

Създаденото от него същество трябва да комбинира всичко най-хубаво от човека, но вместо това е отблъскващо и всяващо ужас. Най-лошата му черта е, че е надарено с достатъчно разум, за да осъзнае колко е презирано от хората, до които толкова отчаяно иска да се доближи. Жаждата му за мъст поставя множество въпроси - трябва ли човек да се опитва да бъде бог, може ли науката да носи болка, защо различните винаги са отхвърлени от обществото.

Изд. Сиела, 25 лв.

"Благодатна земя"

Книгата на американската авторка Пърл Бък печели награда "Пулицър" през 1932 г., а няколко години по-късно Бък става и нобелов лауреат. Този роман показва дълбоките й познания за живота в Китай, където родителите й са били мисионери.

Снимка 680620

Източник: Колаж / Изток-запад

В него е описан живот в обикновено село в началото на ХХ век, където бедният Уан Лун се мъчи да гледа семейството си с трима сина и две дъщери. Тежкият му труд най-после му се отплаща и той успява да забогатее, но с парите се променят и идеалите му. Характерно за романа е, че Бък го е писала в стила на китайското народно творчество.

Изд. Изток-запад, 23 лв.