Покрай Деми Ловато темата за трудния живот на известните личности отново излезе на дневен ред. Големият проблем, разбира се, е тънката граница между славата, от едната страна, и алкохола и наркотиците - от другата.

Когато се задърпа тази струна, мнозина заклеймяват хората, които определяме като "известни", като "знаменитости" и като "звезди". Набързо ги свалят от пиедестала и са готови да водят дълги спорове защо не трябва да бъдат давани като пример за подражание - за какъвто обикновено сме свикнали да възприемаме звездите.

От другата страна са застъпниците на известните като хора, на които нищо човешко не им е чуждо, освен (донякъде) бедността. Insider застават в този лагер и събират историите на няколко знаменитости, за да ни покажат, че и те са хора, и те имат своите трудни битки, при това - водени пред очите на всички ни.

Брад Пит

Неговата борба с алкохола е една от последните подобни истории. Тя видя бял свят покрай бракоразводното дело с Анджелина Джоли.

Брад Пит споделя, че е осъзнал зависимостта си и се бори с нея. Но положението става двойно по-трудно, а борбата - по-дълга, когато човек остане без съпругата и децата си.

Еминем

Рап, наркотици - нищо ново под слънцето. "Белият рапър", както стана известен още американецът Маршъл Матърс, не остава далеч от темата за опиатите. Именно заради свръхдоза метадон през 2007 г. Еминем бе в критично състояние.

Така едно лечение на зависимост за малко да завърши фатално. Но все пак, доброто побеждава и в тази история. През април тази година рапърът отпразнува 10 години без наркотици. 

Брадли Купър

Малко вероятно е да сме свързвали неговото име с наркотици. Това е така, не защото той не ги е употребявал, а защото им е обърнал гръб още на 29 години. В момента Брадли Купър е на 43.

Още преди години актьорът споделя в интервю, че е спрял дрогата, защото е осъзнал, че не го ли направи, ще провали целия си живот.

Даниел Радклиф

Да станеш прекалено известен прекалено рано си има плюсовете, но минусите сякаш са повече. Докато се подвизава в ролята на Хари Потър, Даниел Радклиф прибягва до големи количества алкохол. Ежедневно.

Признава си също, че много се е страхувал да не полудее. Е, успял е да се пребори със зависимостта от бутилката. Но някой да се сеща за роля, в която да е имал успеха като в униформата на ученик в Хогуортс с магическа пръчка в ръка...

Бен Афлек

Още един актьор, още една битка с алкохола. Но доста по-продължителна и, уви, не толкова успешна. След няколко години трезвеност, Афлек отново пада в плен на вредния навик.

През март миналата година той сподели в социалните мрежи, че е приключил курс на лечение от алкохолна зависимост и ще продължава да се бори с всички сили, защото иска да бъде най-добрият баща и да вземе най-доброто от живота.

Джерард Бътлър

В свое интервю от 2012 г. актьорът споделя, че вече 15 години е независим. От какво ли? От болкоуспокояващи.

За някои рехабилитация може да звучи срамно и да значи, че си стигнал дъното, но Джерард Бътлър се гордее с това през какво е минал и какво е днес. 

Сиа

През 2016 г. ексцентричната изпълнителка отпразнува шест години трезвеност. Нейната зависимост към алкохола и наркотиците започва още преди голямата слава. Но последната само я задълбочава.

На Сиа й помага идеята да бъде мистериозна, да не показва лицето си, като по този начин се различи от останалите. От една страна мистерия, от друга - откровеност.

Наоми Кембъл

Супермодел през 90-те, днес Наоми Кембъл не крие, че между периодът 1998-2005 г. е изключително лош за нея. Тогава тя дори не смее да се погледне в огледалото, защото в него вижда съвсем различен човек.

Редом с останалите си проблеми, Кембъл става и алкохоличка. За щастие, бързо осъзнава какво й се случва и докъде може да я доведе този хлъзгав наклон. Записва се в клуб на "Анонимните алкохолици", за да потърси спасение. И го намира, поне по нейните думи.

Том Харди

От 25-годишна възраст актьорът може гордо да заяви, че не е зависим от алкохола. Дотам стига след 12-те стъпки на "Анонимните алкохолици", които завършва през 2003 г.

Том Харди споделя, че за него е било лесно да каже, че е алкохолик. По-трудното, при това много по-трудното, е било да стои далеч от чашката.