Откакто свят светува кралските особи са един особен тип хора. Извисени, величани, дори със синя кръв. Кое е истина и кое - в сферата на илюзиите, всеки сам може да прецени.

Но няма спор, че моделът на поведение на представителите на който и да било кралски двор е строго определен и винаги трябва да се спазва дистанция с "простолюдието". Или поне така е било от векове назад. 

Но британският кралски двор в последните години ни дава знак след знак, че е тръгнал по пътя на либерализацията. И дали е в началото или в края на този процес, още не сме съвсем наясно. Но е пределно ясно, че прецеденти не липсват и тепърва ще сме свидетели на още много.

Снимка 380212

Източник: GettyImages

След първата ендополова сватба и брака на принц Хари с мулатка, нарушаването на тази традиция някак остава на заден план. Тя е свързана с възможността за физически контакт с хора от тълпите, които се събират при официални събития.

Знаем, че кралските особи не могат да дават автографи, за да не бъдат фалшифицирани подписите им. Но до преди години имаше забрана и да се ръкостискат с феновете си.

Херцогините на Съсекс и Кеймбридж обаче неведнъж доказаха, че подобна рестрикция вече не е актуална. Ако преди се е смятало, че ако няма как да подадеш ръка на всички, които искат, по-добре не подавай на никого.

Снимка 380216

Източник: GettyImages

Но още самата кралица Елизабет Втора започва да нарушава правилото на своята майка. Днес обаче едва ли ще я видим да се ръкостиска с някой луд фен на монархията.

Меган и Кейт обаче го правят при всяка възможност. А те не са една и две, защото повечето събития, на които присъстват, включват и кратка разходка сред насъбралата се тълпа.

Братовчедът на кралицата се омъжи

Братовчедът на кралицата се омъжи

Събитие-прецедент

Така Маркъл и Мидълтън става последователи на новата вълна в монархията и дори са много по-близо до хората, отколкото е била лейди Даяна. А докъде ще стигне нарушаването на вековните традиции, ще разберем в бъдеще, пише Express.