Преди седмица Тото за първи път реши да каже нещо относно всички критики и нападки, които бяха отправени по негов адрес, заради реакциите и действията му в интервюто с Тити Папазов в подкаста му "При Тото".

Тото проговори за видеото с Тити Папазов - "Моят смях там е още по-обиден..."

"Моят смях там е още по-обиден..." - Тото проговори за видеото с Тити Папазов

Извинението на рапъра-водещ

Тогава в кратко видео рапърът се извини и заяви, че осъжда всякаква форма на насилие и не иска да ѝ дава платформа. Два дни по-късно стана ясно, че от Pepsi са решили да прекратят сътрудничеството си с него. Отменен беше и запис на подкаста му във велинградския хотел "Арте".

Сега, седмица по-късно, Тото отново публикува видео в профила си в YouTube, озаглавено "@ToToYotov: Cancel culture". В близо 13 минути той се опитва да обясни за зараждането и същността на така наречената кенсъл култура. А именно отричане на дадена личност и нейните постижения най-вече в социалните мрежи.

Във видеото има кадри, в които Тото влиза в ролята на затворник, и на фона на тях, както и на други, го чуваме да разказва за историята на кенсъл културата и че е модерна версия на остракизъм, зародил се още в Древна Гърция.

Във видеото си рапърът дава няколко примера за популярни личности в САЩ, които са станали жертва на кенсъл културата, сред които Джони Деп, Кевин Харт и Кание Уест. След това сравнява този тип поведение със стадния ефект и че може би повечето хора са дезинформирани, когато взимат решението да отстояват дадена позиция.

"Концепцията на канселирането е да накара нормалния човек да живее в страх от това да бъде уволнен, изгонен, унижен, изритан от обществото, което познава. Ако искаме да направим добро за нашето поколение и това след нас, нека не започваме с тормоз. Да държиш човек отговорен, а не да го буташ до ръба, където е готов да отнеме собствения си живот, заради грешки, от които вече се е научил."

Видеото на Тото завършва с думите, че ако иска да направи промяна в света, то тя трябва да започне с него самия. Както и при предното видео, коментарите към видеото в YouTube са изключени.

В профилите си в социалните мрежи обаче ютюбърът Любомир Жечев публикува видео, изпратено му от няколко различни човека, което наподобява качения от Тото клип. Въпросното видето е озаглавено How Cancel Culture Destroyed an Entire Generation и е публикувано в канала Visual Venture преди повече от година.

"Не съм го гледал още. Ама кажете ми моля ви, че есето, което прочете Тото, не е копирано от там, че такива са намеците", пише Жечев в поста си. В коментарите под поста има много хора, които се съгласяват с това, че наистина има прекалено много прилики между структурата и съдържанието на двете видеа.

Тото, Тити Папазов и Pepsi България - последствията за подскаста "При Тото" са вече факт

Pepsi не иска Тото - последствията за рапъра започнаха

Позицията на Pepsi България и хотел "Арте"

В профила си в Twitter Любомир Жечев по-късно написа, че изгледал част от видеото на английски и е съгласен с твърденията. "Гледах до половината и есето на Тото се оказа 1:1 преведено от това видео. Просто не мога да повярвам как е възможно това", пише той.