Почитателите на комикси у нас може и да не са много, но в световен мащаб нещата стоят по друг начин. Там комиксите са на почит, а причините са много.

В рисуваните страници и герои всеки може да намери частица от себе си, да се припознае или просто да иска да притежава някое от качествата на супергероите. И не, комиксите не са само за децата и подрастващите. 

След тези уводни думи с голяма тъга ще кажем, че светът загуби един от "бащите" на супергероите - Стан Лий. Писателят, редактор и издател е починал на 95-годишна възраст в болница в Лос Анджелис, съобщава The Hollywood Reporter. 

Стан Лий

Източник: GettyImages

Стан Лий

Благодарение на него светът има супергерои като Спайдърмен, Черната пантера, X-Men, Тор, Железният човек, Фантастичната четворка, Хълк, Daredevil, Ант-Мен и още стотици персонажи. Не и без помощта на Стив Дитко, разбира се, който почина през юли тази година. 

Стан Лий започва да пише през 1939 г. и е в основата на успеха и на комиксите, и на Marvel в частност. Последната му изява в киното беше в заключителните минути на "Венъм". Това не бива да ни изненадва, защото той има епизодична поява в почти всички филми за супергерои. 

Последните няколко години не бяха никак леки за Лий, като през 2017 г. почина съпругата му, а по-рано през тази заведе дело срещу основаната от него компания POW! Entertainment за измама.  

Почит към Стан Лий отдаде и Том Холанд - актьорът зад маската на Спайдърмен. Холанд публикува снимка в Instagram, на която е с един от създателите на Човека паяк. 

Под снимката пише, че с работата си Стан Лий е направил много хора щастливи, а в това число, разбира се, включва и себе си. 

Крис Евънс пък написа, че никога няма да има втори Стан Лий, защото с години той е забавлявал малки и големи.

Робърт Дауни Джуниър отиде по-далеч като сподели, че дължи всичко на него. 

Хю Джакман написа, че се гордее от факта, че е бил малка част от голямото наследство на Стан Лий. Сред актьорите, които отдадоха почит на писателя бяха и Джош Бролин, Том Харди, Еванджелин Лили, Зоуи Салдана, Райън Рейнолдс, Дуейн Джонсън и много други.