Роджър Федерер е сред най-известните спортисти в света изобщо. И едва ли е нужно да споменаваме, че е и една от най-ярките звезди в тениса - спортът, в който се състезава професионално. Казваме го така уверено просто защото самият той се е доказал с годините.

Роджър Федерер на 41

Роджър Федерер в 27 факта

Защото някой днес има рожден ден

Швейцарецът започва спортната си кариера през 1998 г., когато е едва на 16 години, но въпреки ранния си старт успява бързо да се изкачи в ранглистата. Само година по-късно той е вече в топ 100. Големият му пробив също не закъснява. Случва се през 2001 г., когато Федерер е вече на 19 г. и достига до четвъртфиналите на Уимбълдън. А постиженията му не свършват дотук. Две години по-късно пък печели и първата си титла от Големия шлем.

През следващото десетилетие за него следват още цели 16 победи, отново на Големия шлем, както и десетки други титли от по-малки турнири. В последните години от кариерата си обаче на Роджър Федерер му се налагаше да се справя с множество контузии и заради тях започна да забавя темпото си. Въпреки физическите предизвикателства обаче продължи да отвява всяка конкуренция и да печели мачове на Уимбълдън. Последният такъв с негово участие гледахме през 2021 г.

Снимка 587754

Източник: GettyImages

За съжаление обаче, най-вероятно ще бъде и последният. "Имах късмета да изиграя толкова много епични мачове, които никога няма да забравя", казва Роджър Федерер във видеото си, с което обяви пенсионирането си от професионалния тенис. "Тенисът се отнесе към мен по-щедро, отколкото някога съм си представял, и сега трябва да приема, че е време да прекратя състезателната си кариера", казва още той.

Но за да не разочарова напълно феновете си Федерер добавя, че в бъдеще ще играе тенис, но не и в турнири от Големия шлем. Като обяснение за решението си той посочва именно контузиите и операциите, които са попречили на връщането му към добрата физическа форма. Но в същото време пък и познава възможностите и границите на тялото си и посланието му напоследък той приема съвсем ясно.

"Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 години", изтъква Роджър Федерер, като с тези думи накратко става ясно, че му е дошло времето за пенсиониране.

Кейт Мидълтън, Роджър Федерер и благотворителното тенис събитие в Лондон през септември

Тенис звездата, с която се сближи Кейт Мидълтън

Херцогинята е фен на тениса

Преди да се оттегли за постоянно от професионалния тенис обаче на швейцареца му предстои един последен мач. Той ще се изиграе в Лондон като част от предстоящия турнир Лейвър Къп, който започва следващата седмица, на 23 септември, пише People.