Вече почти 30 години октомври се отбелязва като Световен месец за борба с рака на гърдата. Много здравни заведения предлагат безплатни прегледи (в края на текста са изброени някои от тези в България), а много знаменитости привличат вниманието към болестта.

Летисия, Максима, принцеса Мери, принцеса София, принцеса Виктория и тоалетите в розово

Живот в розово (по кралски)

Най-актуалният цвят сред кралските особи

Сред тях е и шведската принцеса Виктория.

Тази година тя откри кампанията "Розова панделка" на Шведското общество за борба с рака, защото тя е и негов патрон от 14 години. 45-годишната престолонаследничка беше избрала сако в яркорозово - добре познатият цвят, с който се свързват кампаниите за борба с рака на гърдата.

От Royal Central ни припомнят, че шведското кралско семейство вече е имало пряк сблъсък с онкологични заболявания. Лелята на Виктория - принцеса Кристина, е претърпяла три операции от рак на гърдата. През 2016 г. обаче е диагностицирана с хроничен рак на кръвта.

Това е причината 79-годишната Кристина, която е сестра на крал Карл Густав, да се оттегли от официалните си задължения към шведската корона.

В България също се отбелязва Световния месец за борба с рака на гърдата. Безплатни профилактични прегледи ще предлагат Първа САГБАЛ "Света София", Университетска болница "Лозенец", МБАЛ "Княгиня Клементина"- София, Университетска МБАЛ - София, " Свети Йоан Кръстител" ЕАД - София, УМБАЛ "Света Марина" - Варна, УМБАЛ "Д-р Г. Странски" - Плевен" и УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора.