В навечерието на рождения ден на Кейт Мидълтън, принц Хари и Меган Маркъл изненадаха всички с новина, която може би никой не очакваше. В профил на херцога и херцогинята на Съсекс в Instagram, както и на уебсайта им бе публикувано "личното съобщение" на двойката.

"След месеци на размисъл и вътрешни дискусии, решихме тази година да направим преход, като започнем да създаваме нова, прогресивна роля в тази институция. Възнамеряваме да отстъпим от ролята си на "старши" членове на кралското семейство и да работим за финансовата си независимост, като междувременно продължаваме да подкрепяме напълно Нейно величество кралицата."

Хари и Меган се чувстват готови да направят тази промяна, особено с подкрепата и насърчението, което получават от хората през последните години.

Бъдещите им планове е да балансират времето и задачите си между Великобритания и Северна Америка, като продължават да изпълняват ангажиментите съм кралицата и организациите под техен патронаж.

Херцогът и херцогинята определят този "географски баланс" като добър избор и за сина си, когото искат да възпитат в уважение към традициите на кралския двор. Но междувременно двамата искат и да поставят нова глава в живота си, акцент в която ще е нова благотворителна дейност.

За финал, Хари и Меган не пропускат да кажат, че ще продължат да си сътрудничат както с Уилям и Кейт, така и с Чарлз и Камила. А скоро ще ни оповестят и повече подробности за бъдещите си планове.

Засега обаче това бе напълно достатъчно, за да заговори целият свят отново за херцога и херцогинята на Съсекс. Някои приеха като доста нечестен ход съобщаването на подобна новина броени часове преди рождения ден на Кейт.

Според BBC, нито един член на кралското семейство не е бил уведомен за намерението им да публикуват изявление с подобно съдържание точно в този ден.

От Бъкингамския дворец излязоха със своя позиция, според която преговорите с Хари и Меган са на много ранен етап. "Разбираме тяхното желание за различен подход, но това е сложен процес, който изисква време.", се казва още в позицията.

Принц Хари, Меган Маркъл и първата им официална поява за 2020 г.

Завръщането на Хари и Меган

Отново на линия

Разбира се, не липсват и защитници на кралската двойка, които напълно подкрепят тяхната смелост и решението, което обявиха. А като аргументи на позицията си изтъкват нездравия медиен интерес към Меган и признанието на принц Хари, че не се чувства никак добре в така създалата се ситуация.