Големите тържества по случай 70-та годишнина на кралица Елизабет II на британския престол започнаха преди ден. В четвъртък следобед (2 юни) се проведе Парадът на знамената - военен парад, който премина под балкона на Бъкингамския дворец.

Снимка 576293

Източник: GettyImages

Най-вълнуващо за всички беше точно кой стои на балкона.

Там стояха 96-годишната Елизабет заедно със сина си и престолонаследник принц Чарлз, съпругата му Камила, внука си принц Уилям и неговото семейство - Кейт Мидълтън с принц Джордж, принцеса Шарлот и най-малкия принц Луис.

Снимка 576295

Източник: GettyImages

Принц Хари и Меган Маркъл заедно с децата си - тригодишният Арчи и почти едногодишната Лилибет, пристигнаха от Калифорния на 1 юни, но не бяха включени в официалната част от церемонията, защото не са действащи членове на кралското семейство.

Очаква се херцозите на Съсекс да присъстват на днешната официална служба в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон. На нея обаче няма да присъства самата кралица. Това се съобщава в официално изявление на Бъкингамския дворец, а причината е затрудненото й в последните месеци придвижваме.

Снимка 576387

Източник: GettyImages

От Guardian ни припомнят, че отбелязването на Платинения юбилей е първото голямо събитие, което Елизабет II посреща без съпруга си принц Филип, който почина миналата година.

Снимка 576388

Източник: GettyImages

А парадът наистина се оказа впечатляващ - участвали са повече от 1400 войници и 250 коне, които са преминали пред повече от 14 хил. зрители.