Всички познаваме Божана Кацарова от третия сезон на MasterChef като доста разкрепостен човек с пиперлив темперамент и с развързан език. Позитивна, усмихната и с неподражаем стил на готвене, сега тя се е заела със задачата да представи своето виждане за храната и кухнята по нашите географски ширини.

"Новата балканска кухня с Божана" е нейното предаване по 24Kitchen, чиято премиера беше на 17 октомври. Признаваме, че малко се изненадахме от визията ѝ в първия епизод - леко стегната от нетипичната "униформа", в която приготвяше пилешка супа по нов начин. Но когато дойдохме на снимачната площадка, за да поговорим за предаването, и я видяхме с бяла тениска с надпис на гърдите Namaste, всичко в нас отново си дойде на място.

Божана Кацарова със собствено предаване

Божана Кацарова със собствено предаване

За любителите на балканската кухня

Божана LIVE

Първата ни среща с Божана, надяваме се не и последната, затвърди всичко, което сме виждали от нея по телевизията: тя е наистина много усмихнат човек, който те зарежда с енергията си. С храната си също. Прилагаме доказателство:

Питайки защо тениска с надпис Namaste, Божана се усмихва и веднага ни поправя "На масите!... Шегувам се... Това е балканската версия на Namaste, защото балканецът се успокоява, когато седне на маса и тогава е най-приветлив."

Снимка 324972

Източник: Теодор Пенчев

Новото на балканската кухня

Предаването представя класически рецепти, но с различен прочит, защото "на всички най-класически манджи сме им разказали играта". Робуваме на старите и изтъркани неща, "които са ни до болка познати" и, именно заради това - омръзнали.

Това разбира и самата Божана под общото понятие "балканска кухня": "Уникални вкусове, които трябва да бъдат преоткрити по начин, които да разчупи хегемонията на една дълбока тава, пълна с храна. Тя пак може да си остане дълбоката тава, натъпкана с вкусна храна, но може и да се покаже по по-заинтригуващ начин, с чуждестранни продукти, така че да има глобализация в тази чиния."

И веднага прилага пример с едни сарми. "Те разчупват статуквото на традиционната представа, защото ще кажеш сарми, но накрая няма да видиш сарми. В екипа има хора, които са израснали със сарми, имат много висока летва за оценката и ми казаха, че имаме определено прогрес и е много добре."

Миш-маш

Източник: 24Kitchen/фотография Валентин Даневски

Миш-маш

Кое е по-голямо предизвикателство - участието ти в MasterChef или "Новата балканска кухня с Божана"?

Предаването е нещо много по-отговорно, защото в него показвам 60 рецепти, изцяло авторски - мои и на моя екип. Ако в MasterChef участвах за себе си и се борех за някаква награда, то тук работим в екип, за да оправдаем гласуваното ни доверие и да реализираме един успешен продукт.

В "Новата балканска кухня с Божана" е заложен бюджет, който трябва да бъде оправдан, и трябва да дам добър краен продукт. Тук дори името ми е в името на предаването, а в MasterChef бях една от 20 участници. Сега излизам и като победителя, който трябва да си защити името си, нали така?

Кой подбра рецептите за предаването?

Аз, изцяло. Затова всичко е толкова важно, сантиментално и много се вълнувам, защото екипът и продуцентите не просто ме избраха и ми казаха, че ще съм водещ. Те ми дадоха пълна свобода да измисля рецептите, да ги подредя, да си съчинявам дума по дума какво ще кажа. Както виждате, нямаме сценарий, а сме едно freestyle шоу с неочаквано добър край.

На какъв принцип избра рецептите?

Ами, отворих интернет и събрах 10-те най-класически балкански манджи. След това започнах да мисля как да ги направя по-интересни. Има няколко рецепти, които са се родили по времето на работата ми след спечелването на MasterChef, докато бях на морето. Включила съм няколко от хрумките ми във формата, както и рецептите, с които съм влязла и спечелила предаването.

Има ли връзка между храна, хранене и готвене?

Да, разбира се. Напоследък в България стана много модерно всеки да снима с телефона храната си. Няма какво да се лъжем, тази мода е тръгнала от Запад, но от хора, които имат много по-здрава връзка с храната.

Не става въпрос просто да отидеш в ресторанта, да видиш нещо и да си кажеш: "Мм, това е 150 лайка." А да си кажеш, че си достигнал до такова развитие в чинията, че си заслужава да го заснемеш.

Трябва да започнем да виждаме нещата от тази гледна точка, в която си казваме, че това, което сме направили, си заслужава да бъде показано. Цялата идея на предаването и на инициативата #BalCanDoit е да сготвиш нещо, каквото и да е, да вкараш емоция и отношение и го заснемеш.

Снимка 324977

Източник: Теодор Пенчев

Кое е любимото ти ястие?

Нямам такова. Всичко ми е любимо, стига да е станало както трябва. По принцип пълнените чушки са ми голяма слабост, но след този сезон на "Новата балканска кухня с Божана" сармите ми станаха по-любими.

Кои са менторите ти?

Когато живеех в чужбина, започнах да се зарибявам по най-големите светила в кухнята - Рене Реджепи, Дейвид Чанг, Хестън Блументал, но това, което открих в Холандия, бяха многото ресторанти, които не са класически. Има например малък гараж и в него са наредени две огромни маси, и там готвят четирима братовчеди, които не са световно известни. Но не можеш да си запазиш маса за два месеца напред. Нямат меню и е за по-малък брой хора. Мои ментори са всички тези хора, които готвят със страст, а не за да сложат името си върху някоя книга.

Има ли българи сред тях?

Това лято бях на Северното Черноморие. Там случайно открих, че в село Българево има ферма за охлюви. В нея готви един мъж с жена си, леля си и двете си деца. Сервират само охлюви, които самите те отглеждат.

Това място просто ми скри шапката и всеки път, когато отида, ме разплаква. Този човек не прави никаква реклама, а са идвали да го снимат чак от Япония. И никой не знае за това, което прави, а той прави велики неща.

След предаването какво следва?

Продължавам с ежедневните задължения: заявки за кетъринг, поръчки, събития. Разбира се, планирам и един по-голям проект, но вече се научих, че не трябва да говоря прекалено много за нещата, за да не се разкандърдисват. Затова ще си го запазя, за да може след това да ми вземете пак интервю и да ви разкажа още за него.