В края на миналата седмица всички говореха за Новак Джокович и за скандала, в който се забърка покрай Australian Open. Докато се изясни кой крив и кой - прав, Джокович прекара няколко дни в хотел за бежанци в близост до летището.

Новак Джокович, Australian Open, ваксините и скандалът, който сръбският тенисист предизвика

Австралия изгони Джокович

Кой е той, че да не спазва правилата

Въпреки първоначалното решение на съда Ноле все пак да получи виза, както и възможността да участва на Australian Open, вчера, 16 януари, Джокович окончателно загуби битката.

Федералният съд на Австралия реши, че анулирането на визата остава в сила. Ноле получи забрана за влизане в Австралия за следващите три години и беше депортиран няколко часа преди започването на турнира.

Снимка 560375

Източник: GettyImages

Малко преди заминаването си, сръбският тенисист направи кратко изявление, по време на което обясни, че ще отдели време за почивка и възстановяване, преди каквито и да било други допълнителни коментари. Не скри и разочарованието си от решението на съда за анулиране визата му и невъзможността му да участва на Australian Open. Въпреки това тенисистът каза, че уважава решението и ще сътрудничи на съответните органи за напускането му от страната.

Новак Джокович, Australian Open и решението за депортирането на сръбския тенисист

Джокович победи Австралия

Кой крив и кой - прав

"Неудобно ми е, че фокусът през последните седмици беше изцяло върху мен и се надявам, че всички ние ще можем да се съсредоточим върху играта и турнира, който обичам. Бих искал да пожелая на играчите, официалните лица на турнира, персонала, доброволците и феновете всичко най-добро. Накрая, бих искал да благодаря на семейство ми, приятелите, отбора, привържениците, феновете и на сънародниците ми за постоянната ви подкрепа. Всички вие бяхте страхотен източник на сила за мен", завършва Джокович.

И докато Джокович вече е в Дубай, през нощта в Белград се проведе митинг в подкрепа на сръбския тенисист. Небостъргачът в комплекса Belgrade On Water, който е най-високата сграда в страната се превърна в своеобразен екран, на който се развя сръбското знаме, осветено с думите: "Ноле, ти си гордостта на Сърбия".

Снимка 560376

Източник: GettyImages

"Мисля, че решението на съда е скандално. Разочарована съм. Невероятно е как бяха взети две напълно различни решения за съдбата на Джокович в рамките на дни", коментира премиерът Ана Бърнабич.

Президентът Александър Вучич заяви, че е говорил с тенисиста и го е окуражил, както и че няма търпение да го види в Сърбия. "Тук, където винаги ще е добре дошъл", коментира Вучич.

Новак Джокович, Хауърд Стърн и как водещият нападна тенисиста

И Хауърд Стърн срещу Новак Джокович

Всеки има право на мнение

Много сръбски медии също отправиха критики към решението на съда в Австралия. Според местния журналист Александра Годфроа - Джокович е най-обичайният спортист в страната и това е причината много от сърбите да приемат случващото се с него като атака срещу самите тях, пишат от Reuters.