Амалия Кнаус, майка на Мелания Тръмп, почина на 78-годишна възраст, съобщи бившата първа дама в социалните мрежи във вторник вечерта, 9 януари.

Почина Мариан Тръмп Бари, по-голямата сестра на Доналд Тръмп

Тежка загуба за семейството на Доналд Тръмп

Почина Мариан Тръмп Бари

"С дълбока тъга съобщавам за смъртта на моята любима майка, Амалия", написа Мелания Тръмп в изявление на X (преди Twitter).

"Амалия Кнаус беше силна жена, която винаги се държеше с грация, топлота и достойнство. Тя беше изцяло отдадена на своя съпруг, дъщери, внук и зет. Ще ни липсва безкрайно много и ще продължим да почитаме и обичаме нейното наследство", продължава изявлението си бившата първа дама.

Новината за кончината ѝ идва малко след като Доналд Тръмп използва новогодишното си събитие в Мар-а-Лаго, за да признае каква е причината за отсъствието на съпругата му от семейни събирания по време на празничния сезон. Той каза на тълпата, че това се дължи на факта, че тя е с майка ѝ, която е с влошено здравословно състояние.

Източници казват пред People, че бившата първа дама не е била на новогодишното тържество на Тръмп, като видеозапис показва, че когато бившият президент говори с присъстващите, той обявява: "Мелания - страхотна първа дама, която е толкова популярна и хората я обичат, не е с нас, защото, за съжаление, сега е в болница с майка си. Амалия е много болна, но се надяваме, че ще се възстанови. Тъй като Мелания познава вероятно около 95% от хората в тази стая, просто искаме да отправим най-сърдечните си пожелания на Амалия да се оправи възможно най-бързо."

Мелания Тръмп поддържа близки отношения, както с вече покойната си майка, така и с баща си Виктор Кнаус, който е на 79 г. През последните години и двамата ѝ родители живеят в Мар-а-Лаго, където пребивават и бившата първа дама и бившият президент.

"Амалия има отлични отношения с Мелания и с Барън", казва източник, близък до семейството пред People. "Те я обичат. Тя е безкористна и се грижи за семейството. Мелания винаги е била супер добра с майка си, както и с Барън."

Източникът добавя, че Барън е бил много близък с баба си Амалия и дядо си Виктор. "Имало е моменти, когато Барън е бил с баба си и дядо си повече, отколкото с Мелания и много повече, отколкото с Доналд."

И Виктор, и Амалия положиха клетва като граждани на САЩ във федералния съд в Ню Йорк през август 2018 г., по време на президентството на Доналд Тръмп. Говорейки пред ABC News по това време, адвокатът на двойката каза, че двамата "са преживели чудесно пътуване, както милиони  други хора за получаване на гражданство и са изчакали необходимия период от време".

Този ход дойде на фона на ожесточен дебат за имиграцията и след приемането от администрацията на Тръмп на политика на "нулева толерантност" към незаконното преминаване на границата на САЩ, при което близо 2000 деца бяха отделени от семействата си през период от шест седмици през април и май същата година.

Мелания Тръмп отново иска да е център на внимание

Мелания е готова за нови изненади

Какво е намислила този път

Виктор и Амалия Кнаус са от днешна Словения, където Мелания е родена през април 1970 г., според Историческата асоциация на Белия дом. Амалия е бивша текстилна работничка, а Виктор е бивш търговец на автомобили, пише Associated Press.