Един от внуците на Нелсън Мандела разкритикува Меган Маркъл за това, че сравни кралската й сватба с освобождаването на дядо му от затвора.

Меган Маркъл, The Cut и какво сподели съпругата на принц Хари пред изданието

Ще иска ли прошка от кралския двор Меган Маркъл

Какво каза херцогинята на Съсекс в интервю за The Cut

"Празнуването на Мадиба се основаваше на преодоляването на 350 години колониализъм с 60 години брутален режим на апартейд в Южна Африка", каза  Звеливелиле "Мадла" Мандела пред Daily Mail. "Двете неща няма как да бъдат приравнени."

Звеливелиле, който е на 48 г., член на парламента и вожд на племето Mvezo на Нелсън, сподели, че е бил изненадан от неотдавнашните коментари на Меган Маркъл. Казва също, че не разбира как въобще танцуването на южноафриканците по улиците след освобождаването на дядо му през 1990 г. след 27 години затвор би могло да се сравнява с брака й "с бял принц".

"Все ощe носим белези от миналото. Но тържествата на Нелсън Мандела бяха продукт на това, че мнозинството от нашите хора бяха на улицата, за да упражнят правото си на глас за първи път", каза той.

Критиките на Звеливелиле към херцогинята на Съсекс идват след като тя сподели по време на скорошно интервю за The Cut, че един от актьорите във филма "Цар Лъв" от 2019 г. веднъж й е казал, че обществените реакции на брака й с принц Хари и свободата на Нелсън Мандела са сравними.

"Просто искам да знаеш, че когато се ожени и стана част от това семейство, ние се радвахме по улиците по същия начин, както когато Мандела беше освободен от затвора", цитира въпросният актьор херцогинята на Съсекс.

Според актьорът обаче, той никога не е казвал нещо подобно. 

Д-р Джон Кани, който озвучава Рафики във филма от 2019 г., твърди, че е бил единственият южноафрикански актьор в продукцията и никога не е срещал херцогинята.

"Никога не съм срещал Меган Маркъл. Изглежда, че е станала някаква грешка от нейна страна. Аз съм единственият южноафриканец от актьорския състав и не присъствах на премиерата в Лондон", уточнява пред MailOnline актьорът. 

Внукът на Нелсън Мандела и Джон Кани далеч не са единствените, които изразяват недоволството си от разказа на Маркъл. Няколко южноафриканци се обърнаха към Twitter, за да изкажат възмущението си от "принцесата от Монтесито" заради нейните думи.

Хаштагът #VoetsekMeghan дори започна да се налага в Twitter в Южна Африка. "Voetsek" е дума от африкански, която означава "иди си" или "изчезвай".

Снимка 574882

Източник: GettyImages

"Никой не се радваше по улиците на Южна Африка, когато тя се омъжи. Да каже, че е било същото като когато президентът Мандела беше освободен, е най-голямото неуважение", гласи един от постовете в Twitter.

"Меган, ти може да заблудиш американците, "приятелите" на знаменитостите, хората в социалните мрежи, но не можеш да заблудиш африканците. Вие ни показахте кои сте. Когато се опитвате да разкъсате кралското семейство, забравяте кого обиждате по пътя", добавя друг, цитиран от Page Six.

"Не мога да повярвам, че тази жена имаше смелостта, проклетата свобода и абсолютната дързост да приравни своя жалък привилегирован живот със страданието и освобождаването на Нелсън Мандела", съгласява се трети.

Меган Маркъл и принц Хари наскоро почетоха иконата на Южна Африка, като се появиха в централата на ООН в Ню Йорк, за да отпразнуват Деня на Нелсън Мандела на 18 юли.

Меган Маркъл, Пиърс Морган, интервюто ѝ за The Cut и какво мисли водещият за херцогинята на Съсекс

"Безсрамна" ли е наистина Меган Маркъл

Пиърс Морган срещу херцогинята на Съсекс - втори рунд

Активистът срещу апартейда, беше първият президент на Южна Африка, служил от 1994 до 1999 г., след като беше освободен от затвора през 1990 г. Той почина на 5 декември 2013 г. на 95-годишна възраст.