На 21 април кралица Елизабет Втора навърши 93 години. Трудно е да си представим как човек на такава възраст има сили за всички задачи, с които тя се справя. Не можем да подминем факта, че за нея се грижат най-добрите лекари и специалисти, но и доста й форма се дължи и на още нещо.

Гени

Когато в рода ни има дълголетници, шансът да доживеем дълбоки старини е по-голям. А майката на Елизабет Втора почина на 101 години.

Брак

С различни изследвания учените неведнъж доказват, че хората, който са щастливи в любовта, живеят по-дълго. Кралицата и принц Филип са семейство от 1947 г. Повече от 70 години двамата разчитат на подкрепата си, което със сигурност прави живота им в доста по-малка степен стресов.

Снимка 392343

Източник: GettyImages

Стрес

И като заговорихме за него, Елизабет Втора отново има на какво да ни научи. Бившият й говорител разкрива кой е основният принцип, който тя винаги следва - да не се ядосва за нещо, което не може да контролира и променя.

Храна

Здравето ни е пряко свързано с това, което консумираме ежедневно. И кралицата го знае много добре. Въпреки че може да си поръча всичко, което й се дояде, тя предпочита да се придържа към простите и здравословни ястия.

Елизабет Втора контролира внимателно и рецептите на всички ястия, които й приготвят кралските готвачи, за да няма в тях съставки, които не отговарят на нейните виждания за правилно хранене.

Снимка 436939

Източник: GettyImages

Бяло пилешко месо или риба на грил, както и пресни зеленчуци са сред любимите й и най-консумирани ястия. За закуска пък най-често си похапва мюсли.

Нишестето е забранено да присъства в менюто й, което моментално изключва картофите, пастата, ориза и хляба. Плодовете винаги са сезонни, а скъпи храни, като трюфели и хайвер, се консумират само по специални поводи.

Медицинска грижа

Редовните профилактични прегледи са от съществено значение за всеки. Когато един проблем е открит навреме, той е много по-лесен за решаване. Нивата на холестерол и кръвното налягане са под постоянен контрол, както и диетата на кралицата, пише Bright Side.

Движение

Елизабет Втора е много по-активна от повечето свои връстници. И не говорим само за кралските й ангажименти и безкрайни пътувания, а и за възможността да стои изправена с часове. Тя поддържа тонус с разходки и езда през свободното си време.

Снимка 436937

Източник: GettyImages

Сън

Въпреки натоварения си график, кралицата винаги отделя необходимото време за пълноценен сън. Ако си мислим, че си ляга към 21 ч., то сме в грешка. Често стои будна до полунощ или малко след това, а после наваксва с поне седем часа сън.

Чай

Тази емблематична за кралския двор и англичаните напитка се свързва не просто с ритуал в пет следобед, но и с всички ползи, които носи за здравето. Чаят е пълен с антиоксиданти, които редуцират риска от развитието на онкологични заболявания и регулират кръвното.

Елизабет Втора, Меган Маркъл и съветите, които кралицата ще даде на херцогинята

Какво има да каже кралицата на Меган

И дали ще й хареса

Малките удоволствия

Всеки има своите прегрешения, които го карат да се наслаждава на живота. Елизабет Втора може да спазва стриктен хранителен режим, но от време на време си позволява да си похапва нещо сладко - тъмен шоколад или от любимите си шоколадови бисквити.