Преди няколко дни с официално писмено изявление кралица Елизабет изрази своята благодарност на хората от Обединеното кралство за засаждането на 1 милион дървета - още един от начините, които да се отбелязват 70-те години от качването ѝ на трона.

Кейт Мидълтън, Карол Мидълтън, платиненият юбилей на Елизабет Втора и подготовката за тържеството

Готов ли е кралският двор за юбилея на Елизабет Втора

Приготовленията текат с пълна сила

През изминалия май кралица Елизабет и принц Чарлз засадиха първата фиданка и така официално стартираха една от най-големите инициативи в рамките на платинения юбилей. Близо години по-късно инициативата "Засади дърво за юбилея" официално приключи и според данни са засадени 1 милион нови дървета.

Наред с благодарността си, кралицата изрази и надеждата, че дърветата ще се радват на дълги години живот и ще достигнат до следващите поколения. "Дълбоко съм развълнувана, че толкова много обществени групи, училища, семейства и отделни лица направиха своя уникален принос към тази чудесна инициатива", допълни развълнуваната Елизабет.

Последният ден на зелената инициатива бе отбелязан и от Софи, графиня на Уесекс и съпруга на принц Едуард. За целта тя посрещна група ученици в градините на Бъкингамския дворец, където с общи усилия засадиха бряст.

Снимка 569261

Източник: GettyImages

Графинята загреба първата лопата пръст, след което се пошегува, че ще се отдръпне и ще остави на децата да довършат останалото, пише Vanityfair.

"Засади дърво за юбилея" привлече и редица известни личности, сред които и британската актриса Джуди Денч. През миналата есен тя участва в откриването на цветна градина, също посветена на платинения юбилей. 

Снимка 569262

Източник: GettyImages

"Работата, която кралицата е свършила през всичките тези години и продължава да върши, е наистина забележителна", изрази тогава възхищението си актрисата, която в кариерата си е в влизала в ролята на кралиците Виктория и Елизабет I.