Когато кралица Елизабет почина на 8 септември тази година, тя беше на 96 години. В последните месеци страдаше от проблеми с подвижността, а часове преди новината за смъртта й се заговори, че тя може да е причинена от падане.

Погребението на кралица Елизабет II и любопитни моменти, свързани с него

Погребението на кралицата - от паяк върху ковчега до песен от сватбата

Куриозни моменти, които Елизабет би оценила достойно

От официалния регистър на смъртните случаи във Великобритания разбираме, че това не е така.

Този четвъртък, 29 септември, там беше публикуван официалният смъртен акт на Елизабет II и в него като причина за смъртта пише "напреднала възраст". Което слага край на спекулациите за причината за смъртта й.

От документа разбираме още, че 96-годишната кралица е починала точно в 15:10 ч. местно време в Балморал, като смъртта й е регистрирана от дъщеря й, принцеса Ан. Това означава, че тя е починала около три часа преди новината официално да бъде съобщена от Бъкингамския дворец.

Часът на смъртта й пък показва и кои от близките на Елизабет II са били край нея в последните й мигове. Освен дъщеря й, край смъртното й легло е бил първородният й син и настоящ крал на Великобритания - Чарлз, както и съпругата му Камила.

Другите й двама сина - принц Андрю и принц Едуард, както и внуците й принц Уилям и принц Хари, са пристигнали в Шотландия часове след смъртта на кралицата, уточняват от Guardian.