Денят на погребението на кралица Елизабет II отмина, а тържествеността на всички церемонии, свързани с него, надминаха очакванията ни. Късно вечерта снощи в тесен семеен кръг тя беше положена в параклиса "Сейнт Джордж" край замъка Уиндзор.

Погребението на кралицата Елизабет II, гостите, траурната процесия до Уиндзор и всички останали подробности

Краят на една епоха - погребението на Елизабет II

Как Великобритания изпрати кралицата

Покрай събитието обаче не липсваха и любопитни моменти, въпреки строго спазения протокол.

Още на службата в Уестминстърското абатство наблюдателни зрители забелязаха, че по картичката, оставена от крал Чарлз върху венеца с цветя, лази паяк. "Ще арестуват ли паяка" и "Това е кралски паяк" бяха само някои от коментарите в Twitter.

Снимка 588162

Източник: GettyImages

Не само паяк, но и други животи отдадоха последно сбогом на кралицата. Последните й две кучета корги - Мик и Санди, очакваха господарката си пред двореца Уиндзор. Малко преди това траурната процесия с ковчега на кралицата премина и покрай любимия й кон - 24-годишното хайланд пони Ема.

Въпреки че тайно пророни няколко сълзи, правнучката на кралицата се държа достойно по време на цялото погребение. 

Снимка 588205

Източник: GettyImages

Седемгодишната Шарлот беше забелязана да дава указания на по-големия си брат - деветгодишния Джордж, който е втори по ред за наследяване на престола. Видео запечатва как при пристигането на ковчега край Уелингтън Арч Шарлот казва на Джордж "Сега трябва да се поклониш".

Снимка 588206

Източник: GettyImages

Голямо внимание привлякоха и осмината военни, които носеха ковчега на кралицата. Гренадирските гвардейци са пристигнали от мисия в Ирак специално за погребението, за да носят ковчега. Той е избран лично от Елизабет II, изработен още преди 30 години и тежи около 300 кг.

Снимка 588203

Източник: GettyImages

На няколко пъти по време на погребението беше отбелязана специалната връзка на кралицата с покойния й съпруг принц Филип. Във венеца върху ковчега имаше клонче мирта от растение, вкоренено от сватбения й букет. По време на траурната служба в Уестминстърското абатство пък прозвуча и The Lord's my Shepherd - религиозен химн, който е бил пят и по време на сватбата им през 1947 г. на същото място.