В последните месеци английската кралица все по-рядко участва в официални събития, като това се дължи на проблемите с подвижността, с които се бори напоследък. А сега работните й задължения официално са по-малко.

Кралица Елизабет, принц Едуард, пристигането им в Единбург за седмица на короната в Шотландия

Кралица Елизабет пак изненада всички

Отново на крака и в Шотландия

Според годишния доклад за монархията задачите на Елизабет са значително намалени.

Докладът, наречен The Sovereign Grant and Sovereign Grant Reserve, е публикуван на официалния информационен сайт на Обединеното кралство, и в него ролята на кралицата като държавен глава е намалена от 13 точки през миналата година с по-съкратено описание на задълженията й.

Снимка 576528

Източник: GettyImages

Бъкингамският дворец не е коментирал тази промяна, съобщават ни от The Sunday Telegraph, но допълват, че неофициални източници са я потвърдили.

96-годишната кралица коментира по време на честванията на Платинения си юбилей, че ще продължи да служи на народа си, но с помощта на семейството си. Видяхме това ясно още през май, когато принц Чарлз за първи път откри сесията на английския парламент вместо майка си.

Кралица Елизабет, принц Чарлз, английският парламент и първата му реч вместо кралицата

Специалният първи път на принц Чарлз

С какво го натовари кралицата

Той я заместваше и в някои от официалните задължения, свързани с Парада на знамената, както и в Royal Ascot. Единствената дъщеря на Елизабет принцеса Ан също активно помага в изпълнение на някои от публичните задачи на кралицата.

Последната публична проява на кралица Елизабет беше по време на традиционното годишно посещение на Шотландия и престоя й в замъка Холируд в Единбург.