2022 г. отмина с огромна промяна за монархията във Великобритания. Смъртта на кралица Елизабет Втора стана причина страната да се сдобие с нов монарх - нещо, което не се случвало от 1952 г., когато кралицата се възкачи на престола.

Крал Чарлз, церемонията по коронацията и кои дни са официални празници във Великобритания

Решението, което английското правителство взе за Чарлз и Камила

Какво ще се случи след коронацията

Крал Чарлз Трети стана най-дълго очаквалият короната си престолонаследник в британската история, но пък явно има намерение да спази дългогодишното си обещание да направи монархията "по-олекотена" и по-модерна, с намек и за по-малка тежест върху данъкоплатците.

Коронацията на новия крал е определена за 6 май 2023 г. в Уестминстърското абатство. Церемонията се състои от тържествена и религиозна част и се ръководи от архиепископа на Кентънбъри. Очакват се и много официални гости, но кои точно ще са хората, които ще получат покани за нея, предстои да разберем.

Противно на очакванията обаче източници от Бъкингамския дворец са потвърдили пред Daily Mail, че принц Хари и Меган Маркъл също ще бъдат поканени. Много хора предполагаха, че на херцозите на Съсекс ще бъде отказана тази чест заради документалното им риалити за Netflix, в което неколкократно хвърлиха обвинения към кралския двор.

"Хари му е син и негово величество винаги ще го обича. Нещата в момента между тях може и да са трудни, но вратата винаги е оставена леко открехната", коментира един от източниците. Друг обаче казва, че ще е "изключително лицемерно", ако херцозите на Съсекс се появят на коронацията след всичко, "което са причинили на кралското семейство".

Снимка 600040

Източник: GettyImages

Макар Daily Mail да твърдят, че едва ли има вероятност крал Чарлз да промени решението си и да не покани по-малкия си син на коронацията, остава да видим какви "разкрития" ще ни предложи самият принц Хари в автобиографията си Spare, която излиза на 10 януари.