Дълго време се спекулираше с датата за коронацията на Чарлз - той стана крал автоматично след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора на 8 септември тази година. Тържествената церемония по коронясването му обаче ще се състои чак през пролетта на 2023 г.

Крал Чарлз, кралицата-консорт Камила и официалното обявяване на датата на коронацията им

Крал Чарлз и едно дългоочаквано съобщение

Ето кога ще бъде коронацията

Както беше потвърдено преди седмици, тя ще се състои на 6 май догодина в Уестминстърското абатство. Денят се пада събота, а през отминалия уикенд беше потвърдено, че и понеделникът след коронацията - 8 май, ще бъде официален празник за цяла Великобритания.

Това ще даде възможност на хората "да се съберат и да празнуват", каза настоящият премиер на страната Риши Сунак пред ВВС. Той определи бъдещия празник като "уникален момент за държавата ни".

Кралят с премиера Риши Сунак

Източник: GettyImages

Кралят с премиера Риши Сунак

Не само коронацията е причина 8 май 2023 г. да бъде определен за почивен ден. Членове на парламента призоваха именно понеделникът, а не петъкът преди церемонията да бъдат официален празник.

Причината е, че на 4 май в Англия ще се състоят местни избори и, ако 5 май (денят преди коронацията) беше обявен за почивен, това можеше да се отрази на избирателната активност.

Снимка 593952

Източник: GettyImages

От ВВС припомнят, че Чарлз ще влезе в британската история като най-възрастният монарх, възкачил се на престола на 73-годишна възраст. Друг прецедент в царуването му ще е, че кралицата-консорт Камила ще бъде коронясана заедно с него. Цялостната церемония обаче ще е много по-семпла, по-кратка и с по-малко гости от тази на майка му кралица Елизабет Втора.