Чарлз Трети е на британския престол вече малко повече от година, след като Елизабет Втора почина през септември 2022 г. Никой не очаква от него плътно да спазва всички традиции, наложени от майка си, но новия крал предизвиква изумление с някои от решенията си.

Крал Чарлз Трети, Сандрингам, Коледа и промяната в традицията на кралица Елизабет Втора

Поредната традиция на кралицата, която Чарлз премахна

Нов крал, нови порядки

Преди няколко месеца Чарлз реши да продаде част от любимите коне на майка си - страст, която тя развива през целия си живот. В началото на декември научихме, че на традиционната Коледа в Сандрингам за първи път ще бъдат поканени роднини на съпругата му Камила. Затова пък не е ясно дали кралят е отпрали покана към собствения си син Хари.

Последното му спорно решение идва тази седмица. 75-годишният Чарлз е назначил за главен кралски лекар д-р Майкъл Диксън. 71-годишният Диксън не страни от ненаучно доказани методи като хомеопатия и алтернативна медицина.

Снимка 642477

Източник: GettyImages

"Той смята, че допълващите терапии могат да се ползват заедно с конвенционалните лечения, когато са безопасни, подходящи и базирани на изследвания", се казва в официалното съобщение на Бъкингамския дворец, цитирано от The Sunday Times.

Снимка 640057

Източник: GettyImages

Диксън е познат и с позицията си, че хронични болести могат да се третират с "християнско лечение". Преди него, позицията главен кралски лекар са заемали гастроентеролог, нефролог, както и бившият президент на Кралския лекарски колеж.