Преди ден западният християнски свят отбеляза Великден. Празникът беше и първото публично обществено събитие, на което крал Чарлз участва след обявяването на раковата си диагноза в началото на 2024 г.

Крал Чарлз и Кейт Мидълтън по-близки от всякога заради битката с рака

По-близки от всякога - Кейт и Чарлз заедно в битката с рака

Взаимна подкрепа и разбиране

Кралят пристигна в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор заедно със съпругата си Камила и демонстрира видимо приповдигнато настроение. Той не пропусна да поговори със събралото се множество и многократно благодареше на хората, пожелаващи му успех в борбата с болестта.

Както се очакваше, престолонаследникът принц Уилям и семейството му - принцесата на Уелс Кейт Мидълтън и децата им принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис, не присъстваха на службата.

Снимка 659357

Източник: GettyImages

Отсъствието им е следствие на шокиращата новина отпреди седмица, че и Кейт Мидълтън е диагностицирана с рак и вече провежда превантивна химиотерапия като лечение.

Принц Едуард и съпругата му

Източник: GettyImages

Принц Едуард и съпругата му

Броят на членовете на кралското семейство на Великденската служба тази година като цяло беше значително намален. Освен Чарлз и Камила, в Уиндзор бяха сестра му принцеса Ан със съпруга си Тимъти Лорънс, както и принц Едуард със съпругата си Софи и сина им Джеймс.

Принц Андрю, Тимъти Лорънс, принцеса Ан и Сара Фъргуюсън

Източник: GettyImages

Принц Андрю, Тимъти Лорънс, принцеса Ан и Сара Фъргуюсън

Принц Андрю също не пропусна събитието, а бившата му съпруга Сара Фъргюсън го придружаваше. Тя също се бори с онкологично заболяване - рак на кожата. За разлика от 2023 г. обаче, дъщерите им принцеса Беатрис и принцеса Йожени не присъстваха на службата.

Принц Хари и вероятната му среща с баща му крал Чарлз по време на визитата му във Великобритания

Защо Чарлз ще отдели само няколко минути на Хари

Какво се очаква от посещението на принца в родината му

Дъщерята на принцеса Ан, Зара, и съпругът й Майк Тиндал също отсъстваха за разлика от миналата година, когато бяха на службата заедно с двете си по-големи деца, припомнят Hello.