Не се случва често (да не кажем въобще) държава да промени своите закони в името на няколко момчета. Но ето - и това вече е факт. Държавата е Южна Корея, а момчетата са от култовата кей-поп група BTS. 

BTS, "Boy With Luv", Холзи и какъв рекорд подобри кей-поп групата в YouTube

Корейска група превъртя YouTube

BTS и Холзи са взривоопасни

Законът е приет буквално дни преди единият от членовете на групата - Ким Сок Джин, да навърши 28 години. Парламентът на Южна Корея му направи истински подарък, защото рожденият ден на г-н Ким, който е на 4 декември, би могъл да ознаменува края на настоящата му кариера като кей-поп звезда.

Военната служба в Република Корея е задължителна. Досега действаше законът от 1957 г., според който южнокорейците на възраст от 18 до 28 години трябва да минат под знамената. Новата разпоредба увеличава срока до 30 години. Благодарение на новия закон, музикантите печелят две години отсрочка.

"Свещен дълг е да защитаваме страната си, но това не означава, че всеки трябва да носи оръжие", каза Нох Уонг-рае, депутат от управляващата Демократическа партия в изявление през октомври, подкрепящо специално отношение към BTS.

В Южна Корея над 200 000 млади мъже всяка година трябва да прекъсват обучението или кариерата си, за да се присъединят към армията. Военната повинност се счита за решаваща за защитата на страната от Северна Корея и държавата не може да си позволи твърде много компромиси.

След десетилетия ниска раждаемост в страната скоро няма да има достатъчно млади мъже, които да поддържат армията от 620 000 членове, казват служители на отбраната, цитирани от The New York Times.

"K-POP Речникът", кей-поп музиката и какво трябва да знаем за нея

Как да научим основни думи и фрази от кей-попа

"K-POP Речникът" идва на помощ

Новината моментално наелектризира феновете на BTS, които сами по себе си са си една ​​армия. BTS е първата по рода си южнокорейска група, която оглавява класацията за сингли на Billboard Hot 100 на САЩ с песента "Dynamite".

"Какъв ден да си жив", написа един последовател в Twitter.