Освен с изчезването си и липсата на информация за здравословното й състояние, в последните дни Кейт Мидълтън привлече вниманието и с не една, а две редактирани от нея снимки, публикувани като официални кадри от кралския двор. Докато някои с дни се занимаваха да търсят всички нередности по кадрите, други още се чудят какво това необичайно има в това, след като всички го правят.

Кейт Мидълтън и снимка с кралица Елизабет Втора - коригирала ли принцесата е и нея

Поредният гаф на Кейт - редактирала ли е и снимка с кралицата

Вече всичко се следи под лупа

Говорейки в частност за британския кралски двор също можем да кажем, че принцесата на Уелс далеч не е единствената, която си е позволявала да редактира снимките си. Още много преди Фотошоп и другите програми за целта, които днес всеки има на смартфона си, да са били измислени, тежкото ретуширане на портрети на кралски особи и други известни личности е било обичайна практика.

Всичко започва от кралица Виктория. В началото на нейното управление се заражда фотографията и тогава тя и съпругът й Алберт започват редовно да си правят портрети в тъмна стая в двореца. След смъртта на съпруга й, кралицата разпространява кадри, с които да покаже на всички, че е в траур. А от диамантения й юбилей започва традицията подобни важни поводи да се отбелязва с публикуването на нови снимки.

Кралския историк Ед Оуенс обяснява, че по онова време корекциите по снимките са се правили чрез намеса върху негативите - например с молив за ретуш, с който кралица Виктория веднага изглежда по-млада. Или пък талията й става доста по-тънка, кожата по лицето й е изгладена а косата й става по-буйна. Кралицата дори веднъж прави опит сама да коригира изображението си върху семеен портрет с децата, но след това пише в дневника си, че резултатът е бил "ужасен".

анкета

Редно ли е кралските особи и звездите да редактират снимките, които публикуват?

Виж резултати

Че защо не, всеки го прави 60.2%

Не, това си е вид лъжа 19.5%

Може, но трябва да казват, че има промени 15.2%

Така са по-красиви 5.1%

През ХХ век кралските фотографи вече стават умели и в коригирането на заснетите снимки, за да задоволяват всички капризи на монарсите и техните близки. Най-често се премахва двойна брадичка и се изтънява талията на жените. Кралица Елизабет I също винаги е изобразявана като неостаряваща жена.

Едва през 60-те години светските фотографи спират да премахват бръчките на всеки и се стремят към по-голям реализъм. Но и тогава тяхната първа задача е да направят така, че хората пред обектива да изглеждат максимално добре. През 1936 г. пък вестникът The Illustrated London News прави първия по рода си опит за "аерографиране" на кралски портрет като слагат главата на новия крал Джордж VI върху облечената в роба фигура на абдикиралия крал Едуард VIII, пише Washington Post.

Кейт Мидълтън, една снимка и много катастрофални последствия

Кейт Мидълтън, една снимка и много катастрофални последствия

Защо принцесата трябваше да постъпи различно

Е, днес чак подобни своеволия не смятаме, че се извършват, но пък технологиите са в пъти по-напреднали и корекции са много по-лесни за постигане и повечето случаи - незабележими. Затова сякаш не бива да съдим толкова строго Кейт Мидълтън - тя просто продължава една вековна традиция в кралското семейство.