Малко преди 75-ия си рожден ден, който отбелязва на 17 юли, херцогинята на Корнуол се появавя за пръв път на корицата на Vogue.

"Кой иска да е на 75, наистина, но не можем да направим нищо по въпроса. Такъв е животът", споделя Камила Паркър. 

Тя разговаря откровено с модното списание за различни теми, от най-популярните си дрехи до нейните филантропски начинания, за това какво животът я е научил, любимия й книжен клуб и каузите, които са най-важни за нея.

Камила Паркър, Vogue Великобритания и какъв е поводът да бъде на корицата на списанието

Дойде редът и на Камила

Бъдещата кралица консорт - на корицата на Vogue UK

Снимките са направени в дома им с принц Чарлз в Clarence House. Камила споделя, че за нея и съпруга й е много трудно да съчетаят графиците си, защото и двамата имат много ангажименти, но въпреки това правят всичко възможно в края на деня да изпият заедно по чаша чай и да разговарят.

Снимка 566352

Източник: GettyImages

Любимото им съвместно занимание е просто да са в дневната и всеки да чете книгата си в своя ъгъл. "За нас това е истински релакс, защото нямаме задължителния ангажимент да водим разговор. Просто сме заедно."

Освен официалните си изяви, херцогинята на Корнуол също прави редовни частни посещения на бежанци в Южен Лондон, за да говори с жените и мъжете там. "Освен това, когато тръгваме на пътуване, ние се опитваме да намерим бежанци, където и да е по света, за да отидем да видим тези хора. Интересно е да разберем какво се случва с бежанците в другите страни."

Камила наскоро стана патрон на центъра Mirabel в Лагос, първият център за сексуални посегателства в Нигерия. Няма универсален подход, посочва тя, но се гордее с активната позиция на Обединеното кралство. "Очевидно е много по-трудно в страните от Близкия изток. Но има места, които вършат страхотна работа."

Тя е развълнувана от духа на общността на всеки, който работи в тази област и с който тя се среща. "Това, което откриваме, е, че хората, които са били малтретирани, винаги се връщат в системата, за да помогнат на другите. Мисля, че те чувстват, че са им помогнали през кризата и искат да дадат нещо обратно." 

Камила, принц Чарлз и необичайното облекло на херцогинята на Корнуол

Когато Камила облече дрехите на принц Чарлз

Херцогинята взе смело модно решение

Камила Паркър разбира сложността на въпроса, пресечната точка на семейството, социалните служби, полицията и как те се представят по различен начин в конкретни общности. "Има такова табу", продължава тя. "Хората все още могат да обичат хората, които ги малтретират, и да изпитват такава вина и такъв срам, че да мислят, че вината е тяхна, така че да я погребват. Това се превръща в нещо като ужасна скрита тайна", уточнява херцогинята на Корнуол. Въпреки това обаче Камила е категорична, че може и иска да помага на тези хора, затова и ще продължава да го прави, независимо от ангажиментите ѝ.

На възраст, в която повечето хора, ако вече не са пенсионирани, може да обмислят това, сигурно е странно да се подготвяш за най-важния период от живота си. Но точно това се случва с Камила Пакър, която ще бъде кралица консорт, след като принц Чарлз наследи  трона. Тя казва, че вече не мисли много за годините и рождените дни. "Оставих ги да идват и да си отиват. Искам да кажа, че ще се радвам да върна часовника назад", добавя тя, смеейки се. "Когато стигнете до което и да е голямо число, независимо дали е 30, 50, 70, си мислите: "Боже, толкова съм стара.". Допълва, че майка ѝ е починала на 72 г., така че е достатъчно голямо постижение, че все още е жива. 

Херцогинята на Корнуол не крие, че за нея дълго време е било истински трудно да приеме, че животът й ще премине под лупата на особено настървен обществен и медиен интерес. В един момент обаче просто е разбрала, че няма избор и трябва да приеме това като част от живота си.

"Никой не обича да го гледат през цялото време и, знаете ли, да го критикуват. Но мисля, че в крайна сметка успях донякъде да го преодолея, да го приема. Трябва да продължиш с живота си и това е."

Когато става въпрос за рождения ден на херцогинята през юли, тя споделя, че "няма да има много празненства". "Ще го прекарам със семейството си и няколко приятели." И макар да не е развълнувана за наближаващия свой празник, Камила Паркър не може да скрие вълнението си, че е баба на пет внука, които са на възраст от 12 до 14 години. Споделя, че обича да си пише с тях. "Много е хубаво да получаваш съобщения", казва тя. "Учим се от много млади хора и те също се учат от нас. Така е било винаги."

Камила Паркър признава, че най-сладката страна на това да си баба е, че "можеш да ги разваляш (внуците) от време на време, да им даваш повече от нещата, които родителите им забраняват да имат".

Камила обаче така и не може да свикне с някои неща - като това колко бързо порастват децата пред очите ѝ. Тъй като едната ѝ внучка учи в училището, което е много близо до къщата им с Чарлз, когато е в Уилтшир и родителите й отсъстват, често я взима и я води вкъщи.

"Момичетата започват да се обличат и гримират и, знаете ли, доста е плашещо, когато ги видите, как излизат с пробити уши и много нов грим и смешни коси и други неща", разказва Камила Паркър. Известен факт е, че ушите на херцогинята до ден днешен си остават непробити.

Камила, херцогинята на Корнуол, Орденът на жартиерата и тя ли ще бъде следващата кралица

Това ли е бъдещата кралица на Великобритания

Новата титла на Камила е знак за нещо повече

"И няма да бъдат. И не, няма да си ги пробия като подарък за 75-ия рожден ден. Внуците ще се опитат да ме убедят, но нищо няма да ме накара да си пробия ушите", с усмивка, но категоричност заявява херцогинята на Корнуъл.