В последните месеци подемът на Илон Мъск и компаниите му е наистина забележителен. Милиардерът успя да бие всички рекорди на Джеф Безос и отдавна се бетонира на първата позиция в класацията за най-богатите хора на света.

Илон Мъск, новото му най-голямо състояние и как подобри рекорда на Джеф Безос

Мъск има толкова, колкото Безос никога не е имал

Все по-ожесточена конкуренция

И докато преди време основателят на Amazon можеше да се похвали, че е първият човек, имал някога над 200 милиарда долара, то конкурентът му вече гони 300 милиарда. Към 29 октомври според Bloomberg Billionaire Index Мъск има 292 милиарда долара, а Безос - 196 милиарда.

А тези забележителни резултати няма как да не попаднат в полезрението и на хората и организациите, които се борят с бедността и световния глад. Една от тях е Световната програма по прехрана на Обединените нации с ръководител Дейвид Бийсли.

Снимка 551697

Източник: iStock

Пред CNN Bussines той изчислява, че 2% от нетното състояние на Илон Мъск са достатъчни, за да решат проблема със световния глад. "Шест милиарда долара, за да помогнем на 42 милиона души, които ще умрат, ако не стигнем до тях - не е толкова сложно", казва той.

Нетното състояние на американските милиардери се е удвоило от началото на пандемията и е достигнало до пет трилиона долара през октомври, изчисляват финансисти. Междувременно половината от населението на Афганистан (близо 23 милиона души) е изправено пред глад, сочат последни доклади.

Отделно в Етиопия има още над пет милиона души, които имат трудности с редовното осигуряване на храна. А организации като Световната програма по прехрана все по-трудно си осигуряват средства и достъп до тези региони, където помощта им е жизненоважна. 

Илон Мъск, Tesla и стартът на производството на електромобилите в завода в Германия

Tesla превзема и Европа

Доста сериозна заявка

Бийсли със сигурност е искал думите му да прозвучат като призив към Мъск, а и към останалите милиардери. Дали обаче някой ще откликне на него, предстои да разберем.