В последните месеци производството на автомобили се оказа силно затруднено заради липсата на чипове, която е все по-осезаема в световен мащаб. И докато някои компании като Skoda обявиха, че замразяват производството до края на годината, други решиха, че сега е моментът да натрупат преднина.

Tesla Roadster, Илон Мъск и за кога се отлага пускането на пазара на автомобила

Лоши новини за Tesla Roadster

Ще има недоволни, но няма друг начин

В края на миналата седмица Илон Мъск присъства на ден на отворените врати в немската гигафабрика на Tesla, намираща се в близо до Берлин. Още през 2019 г. милиардерът обяви този проект на компанията, а първоначалните планове за по-скорошно отваряне бяха отлагани на няколко пъти.

Сега обаче Мъск заяви, че до края на годината Tesla ще започне производствения процес в Европа. Прогнозите са в този завод да се произвеждат между 5000 и 10 000 броя Model Y на седмица до края на 2022 г.

Производителят на електомобили обаче все още очаква официалното одобрение на местните власти, които оценяват ефекта, който ще има гигафабриката върху околната среда. И чак след като то бъде дадено, поточните линии ще заработят, предава Bloomberg.

В момента гигафабриката е в последната фаза на строителство, след като процесът неведнъж бе забавян или спиран заради протести на природозащитници, опасяващи се от пагубния ефект на масовото производство върху природатa и климата.

Tesla Cybertruck и кога ще се появи новият пикап

Кога ще се появи Tesla Cybertruck

Ще трябва да почакаме

За тях Мъск заяви на събитието, че ще засадят повече дървета, отколкото са отсекли за построяването на фабриката. Обеща и че тя ще използва минимални количества вода с цел опазванe на природните ресурси. А денят на отворените врати приключи с щуро парти.