Няма спор, че Илон Мъск е един от най-успешните хора на света. Милиардер, собственик на няколко компании, които често ни скриват шапката с иновативни предложения. Разбира се, подобно изкачване в социалната и финансова йерархия изисква своите жертви, които не са никак малки.

Вече знаем, че когато е в натоварен период в работата си, Мъск дори не намира време да се прибере до вкъщи и да поспи като бял човек, а подремва на или под бюрото в офиса си. Но ето и още няколко правила, които волно или неволно той спазва по пътя към успеха и милиардите.

Много книги

Едва ли ще изненадаме някого, че успелите хора са и тези, които четат много. Самият Мъск споделя в свои интервюта, че като малък е бил книжен плъх. Вместо да си играе навън с връстниците си, той четял книга след книга. И никога не е съжалявал за този свой избор, който днес му се отблагодарява щедро.

Илон е поддръжник на идеята за колективно просветление и увеличаване на обхвата на човешкото съзнание, което се постига най-ефективно именно с книги.

Снимка 397480

Източник: GettyImages

Без правила

В повечето компании има фирмени правила, които се вярва, че трябва да се спазват, за да върви работата по мед и масло. Но Илон приема повечето от тях с недоверие. За него по-важно е да вярваме в своя здрав разум и да правим това, което сметнем за добре, а не онова, което е прието, че трябва да се направи. Затова и йерархията не му се нрави.

Общуването

За Мъск едни от най-важните умения, които човек трябва да притежава, са комуникационните. Ако имаш гениална идея, но не можеш да я презентираш по най-добрия възможен начин, то тогава тя е обречена на провал. Тук влиза и умението да направим добро първо впечатление и след това да не разочароваме човека отсреща, разбира се.

Проблемите

Основното правило на Илон е, че ако има проблем, трябва да каже на всички за него. И е доказвал неведнъж, че го следва винаги, когато се наложи. Както той споделя, че производството на новите модели Tesla ще се забави по едни или други причини, така и насърчава своите служители да казват веднага, когато забележат нередност, пише The Richest.

Снимка 395732

Източник: GettyImages

Парите

Като милионер, Мъск може спокойно да заяви, че парите не са най-важното нещо на света. Но истината е, поне според неговите думи, че те не са и неговата самоцел. Той не прави всичко това с мисъл каква печалба ще му донесе, а с мисъл за бъдещето.

Разбира се, за да финансира свои изследвания и тестове, Илон се нуждае от парите, които е изкарал преди това. Но те са по-скоро средство за постигане на други негови мечти, много по-големи от нулите в банковата сметка.

Социалните мрежи

Милиардерът е най-активен в Twitter, където има почти 24 милиона последователи. Но това не са просто хора, които го следват, а и хора, с които той влиза в директна комуникация. Това прави Мъск по-популярен и близък до другите, а и показва, че не го е страх от критиката.

Илон Мъск, бързите коли и моделите, които е притежавал

Колите на Илон Мъск

Не, не са Tesla

Работохолизъм

Е, без него е трудно да се постигне подобен успех. Най-важното за Мъск е да обичаш работата си. Тогава нямаш проблем да работиш по 80-100 часа на ден и да предпочетеш да си на работното място, вместо където и да било другаде. Всъщност, не можем да се сетим милиардерът да е бил на почивка през последните няколко години...